Slochtenaren krijgen grenscorrectie vergoed

Ondernemers en particulieren in Slochteren die door een grenscorrectie in de gemeente Groningen terecht komen, krijgen een vergoeding voor te maken onkosten.

Ondernemers en particulieren in Slochteren die door een grenscorrectie in de gemeente Groningen terecht komen, krijgen een vergoeding voor te maken onkosten.

De onkosten betreffen vooral de wijziging van de nieuwe postcodes die op last van Post NL moeten worden ingevoerd. De straatnamen en huisnummers wijzigen niet, maar de postcodes krijgen als begincijfers 97, zoals in de hele gemeente Groningen . Briefpapier en vermeldingen in gidsen, brochures en reclameuitingen moeten worden gewijzigd.

Ondernemers kunnen aanspraak maken op maximaal 500 euro, particulieren mogen maximaal 150 euro declareren. De gemeenten Groningen en Slochteren hebben deze week overeenstemming bereikt over de vergoedingen voor de nadelige gevolgen van de grenscorrectie die op 1 januari 2017 ingaat. De wijziging is nodig omdat de woonwijk Meerstad in zijn geheel in de gemeente Groningen komt te liggen. Slochteren kon de financiële lasten van het project niet langer dragen.

Hondeneigenaren in Slochteren zijn niet gewend belasting voor hun huisdier te betalen. Om de overgang naar deze belasting, die in Groningen wel wordt geïnd, soepel te laten verloten, komt er voor een periode van drie jaar een overgangsregeling. Voor de eerste hond heft de gemeente Groningen een jaarlijkse belasting van 116,40 euro. Een overgangsregeling van vijf jaar is afgesproken voor de hogere ozb-belasting die twintig bedrijven in het bewuste gebied moeten gaan betalen.

De grenscorrectie treft de inwoners van Meerstad en een beperkt deel van Harkstede en Lageland. Op basis van reacties zijn enkele grenswijzigingen aangebracht ten opzichte van het eerdere voorstel. De gemeentegrens is zo gewijzigd dat de bestaande bebouwde kommen van de dorpen Harkstede en Lageland geheel in de gemeente Slochteren blijven liggen. Hetzelfde geldt voor een speelveldje in Lageland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu