Slochteren wordt eigenaar golfbaan

De 44 hectare grote golfbaan aan de Roegeweg in Steendam, bespeeld door 300 leden van golfclub Duurswold, wordt eigendom van de gemeente Slochteren.

De overdracht van de grond is een voornemen. De gemeenteraad moet dit nog bespreken en handtekeningen moeten nog worden gezet.

Slochteren krijgt de golfbaan doordat Esborg Ontwikkeling uit de stichting Exploitatie Maatschappij Golfbaan Duurswold stapt. Esborg, voorheen Geveke Ontwikkeling (Koop), bezit 26 hectare van de golfbaan. Slochteren bezit al 18 hectare.

De stichting Exploitatie Maatschappij Golfbaan Duurswold heeft een schuld van 1,8 miljoen euro bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Met dat geld is de baan aangelegd. De gemeente Slochteren staat garant voor de lening. De grond van de golfbaan dient als onderpand.

Rijkeluisclub

In 2012, een jaar na de opening van de golfclub in Steendam, bleek de stichting de huurpenningen voor het 44 hectare grote terrein aan het Schildmeer niet te kunnen opbrengen. De pachtsom werd voor drie jaar verlaagd van 53.000 euro naar 22.000 euro, maar ook dat bleek een onoverkomelijk bedrag. De stichting betaalde 1700 euro als gebaar van goede wil.

De nieuwe verhoudingen zijn vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst tussen de stichting en de gemeente Slochteren. Wethouder Anja Woortman (PvdA) begrijpt dat het beeld kan ontstaan van een rijkeluisclub die door de gemeente wordt bevoordeeld. ,,Maar dit is een goede en eenvoudige manier om een en ander op te lossen. Na ondertekening en effectuering van de transacties is de overeenkomst openbaar.’’

Toeristische voorzieningen

,,De gemeente en de golfclub hebben belang bij het voortbestaan van de golfbaan’’, zegt Woortman. ,,De baan omploegen is kapitaalvernietiging. Wij willen toeristische voorzieningen aan het Schildmeer.’’

Slochteren stelt als voorwaarde dat de stichting een meer dan symbolisch bedrag aflost. Voorzitter Marten Schmidt van golfclub Duurswold vindt dat prima. ,,Een redelijk bedrag dat door de club moet kunnen worden opgebracht.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu