Sloop Ciboga-boot levert stadsstrand Groningen extra plek op voor zonaanbidders

De Ciboga-kantoorboot was de afgelopen zomers al populair als 'springtoren' voor (jonge) bezoekers aan het tegenoverliggende Stadsstrand in Groningen. Foto: Archief DvhN

Na tweeëntwintig jaar gaat de sloophamer in de kantoorboot bij het Ciboga-terrein in Groningen. De pontons waarop het bouwwerk staat, houden een functie als onderdeel van het tegenoverliggende stadsstrand.

De kantoorboot werd in 1998 gebouwd als tijdelijk informatiecentrum over de herontwikkeling van het voormalige Circus-, Boden- en Gasterrein ofwel Ciboga tot het huidige nieuwe stadsdeel Ebbingekwartier. Het opvallende houten gebouw is ontworpen door het Groningse architectenkantoor Oving, maar is inmiddels zwaar in verval geraakt.

Driehonderd vierkante meter extra plek voor zonaanbidders

Volgende week vrijdag 8 maart begint de sloop. De negen pontons waar het bouwwerk is opgetrokken, blijven wel liggen op het Oosterhamrikkanaal. Ze worden omgebouwd tot vlonders en bieden als onderdeel van het stadsstrand bij restaurant DOT straks 300 vierkante meter extra ruimte voor zonaanbidders.

Bij strandgangers was de Ciboga-boot al populair als ‘springplank’: ‘s zomers doken jongeren vanaf het dak op zestien meter het water in. Nadat het informatiecentrum werd opgedoekt, deed de boot dienst als kantoor voor onder meer de welstandscommissie, het gemeentelijk ingenieursbureau.

In maart vertrok al de laatste hoofdhuurder, projectontwikkelaar VanWonen. Die heeft realiseerde de afgelopen tijd veel van de nieuwbouw in het Ebbingekwartier maar zetelt nu aan het Boterdiep.

Architectuurplatform GRAS doet de deur dicht: ‘met pijn in het hart’

Ook de laatste gebruiker, het Groningse architectuurplatform GRAS, heeft inmiddels afscheid genomen. ‘Met pijn in het hart’, schrijft dat centrum op zijn website. GRAS verhuist binnenkort naar een nieuw onderkomen aan de Coehoornsingel dat de gemeente heeft aangeboden.

De boot is al meerdere keren opgelapt, maar inmiddels is de houtrot te ver gevorderd om ze nog te redden. Nóg een grote opknapbeurt kost minstens 90.000 euro en moet in de toekomst zeker nog vaker worden herhaald.

Met de sloop en ombouw tot zonnepontons is de gemeente in een keer klaar voor 116.000 euro. Dat wordt bekostigd uit het overschot dat resteert na de herontwikkeling van het Ciboga-terrein.

Nieuws

Meest gelezen

menu