Sloop Solwerderflat tijdelijk stilgelegd vanwege asbest

Verpleeghuis Solwerd en het erbij behorende baken, de zusterflat, wordt gesloopt. De sloop van de laagbouw is in volle gang. Straks komt hier het nieuwe Eemsdeltacollege. Foto Jan Zeeman

De sloop van de voormalige zusterflat in Solwerd ligt tijdelijk stil. Tijdens de werkzaamheden is onverwachts asbest ontdekt, waardoor nader onderzoek nodig is.

De voormalige zusterflat staat bij verzorgingstehuis Solwerd in Appingedam. Beide panden, zowel Solwerderweg nummer 7 als nummer 9, worden gesloopt om plaats te maken voor de nieuw te bouwen Campus Eemsdelta.

In januari is gestart met het slopen van het verpleeghuis. Dat pand is inmiddels vrijwel geheel afgebroken, waarna een begin is gemaakt met het slopen van de verpauperde zusterflat. Bij het ruimen van het lage gebouwdeel is asbest ontdekt, waarna de rest van de flat is onderzocht. Daaruit bleek dat er in de spouwmuren een laag asbest zit.

Vondst asbest is forse tegenvaller

„Dit is een forse tegenvaller”, zegt wethouder Annalies Usmany. „De werkzaamheden zijn stilgelegd, omdat onderzoek naar het materiaal zorgvuldig moet gebeuren.” Ook wordt er een plan van aanpak voor het verwijderen van het materiaal opgesteld.

Voor de sloopwerkzaamheden zijn gestart, is onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van asbest. Het materiaal werd tijdens die inspectie echter niet gesignaleerd.

Het veilig verwijderen van het materiaal brengt extra kosten met zich mee. Hoeveel duurder de sloopwerkzaamheden uitvallen, is nog niet duidelijk. De wethouder wil de resultaten van de onderzoeken afwachten voordat ze op bedragen ingaat.

Verpauperde zusterflat

De zusterflat stond ruim twintig jaar leeg en was in die tijd regelmatig het mikpunt van vandalisme. Na vele rechtszaken en procedures kon de gemeente het pand in 2017 kopen. Begin dit jaar was het eindelijk zo ver. De raad ging unaniem akkoord met het vrijmaken van het benodigde budget. De totale kosten voor de voorbereiding en sloop van de zusterflat Solwerd zijn begroot op 250 duizend euro. De NAM draagt 136 duizend euro bij.

De totale kosten voor de sloop van het verpleeghuis Solwerd zijn begroot op 740 duizend euro. Hiervan wordt 651 duizend euro door de NAM betaald.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu