Sloop van 233 woningen in Opwierde-Zuid begonnen

In de wijk Opwierde in Appingedam is de sloop van honderden woningen gestart. Foto: Gea van Loon

Deze week is begonnen met de sloop van 233 woningen in Opwierde-Zuid in Appingedam. De woningen maken plaats voor nieuwbouw omdat ze niet aardbevingsbestendig zijn.

Tot de sloop is besloten omdat sloop/nieuwbouw voordeliger is dan het versterken maken van de huizen. De bewoners zijn tijdelijk ondergebracht in wisselwoningen, zoals die op het Burgemeester Welleman Sportpark in de buurt.

Opluchting

De eerste werkzaamheden bestaan uit het strippen van de woningen, het leeghalen van de tuinen en verwijderen van bestrating. ,,De eerste muren gaan om in de laatste week van deze maand”, zegt buurtbewoonster Janny Ebels die met haar twee hondjes langs wandelt en foto’s maakt van de sloopwerkzaamheden. Ze heeft zojuist haar licht opgestoken bij de uitvoerders van het project.

Vindt ze het geen raar gezicht dat haar buurtje wordt gesloopt? ,,Helemaal niet. Het heeft een lange aanloop gehad en heeft tot veel discussies en ellende geleid. Ik ben opgelucht dat het nu eindelijk zo ver is”, zegt ze met een zucht. Ebels komt zelf uit een koopwoning in de Beukenlaan die wordt gesloopt.

Meer schade dan gedacht

,,Toen ons huis werd gestript zijn we ons doodgeschrokken. We hadden de keuken weggegeven aan een echtpaar uit Delfzijl. Bij het verwijderen van de keuken zagen we pas wat zich erachter bevond.’’

Het stel ontdekte dat er tussen de vloer en de muur behoorlijk wat ruimte zat. ,,Het huis was aan het verzakken zonder dat we het in de gaten hadden. Het is een wonder dat we er niet met zijn allen doorgezakt zijn. We zagen dat onder de woning de rioolbuis ineens niet meer tegen de buitenmuur lag maar een stuk naar binnen was geschoven. Het werd ineens duidelijk waarom we steeds vies water roken”, aldus Ebels.

Eind dit jaar een volledig nieuwe wijk

De nieuwe woningen worden aan het eind van het jaar opgeleverd. Dan staat er volledige nieuwe wijk met een andere structuur die past in het nieuwe stedenbouwkundig plan dat voor de wijk is gemaakt.

Nieuws

Meest gelezen

menu