Sloop van De Oosterpoort wekt verbazing

Artiesten en politici zijn volkomen verrast door de aangekondigde sloop van De Oosterpoort. Grote vraag is waar het nieuwe cultuurcentrum moet komen.

Het Groninger stadsbestuur vindt de huidige plek aan de Trompsingel niet langer geschikt. ,,Daarbij doelen we op geluidsoverlast voor de buurt en de logistiek’’, zegt wethouder Paul de Rook (D66). Zo worden de trucks met apparatuur van artiesten steeds groter en zwaarder. Die zorgen voor overlast bij omwonenden.

Afgeschreven

Het huidige pand is 46 jaar oud en gedateerd. De Rook: ,,Over tien jaar is het afgeschreven.’’ Een adviesbureau onderzocht toekomstscenario’s. Het stadsbestuur denkt dat sloop over tien jaar de beste optie is.

De kans is groot dat het nieuwe cultuurcentrum op een andere, nog te bepalen plek terechtkomt, maar ook nieuwbouw op de huidige locatie is mogelijk. De gemeenteraad moet daarover uiteindelijk groen licht geven.

Verknocht

Directeur Nynke Stellingsma van De Oosterpoort is verknocht aan het huidige gebouw, maar zegt dat er geen andere keuze is. Een andere plek heeft ze nog niet op het oog.

Raadslid Diederik van der Meide van collegepartij PvdA vindt dat de nieuwe Oosterpoort weer een plek bij de binnenstad moet krijgen. ,,Bij het station komt straks ruimte vrij. Je moet dan wel over een andere invulling gaan nadenken. De Oosterpoort is vooral gebouwd als ruimte voor het Noord Nederlands Orkest, terwijl nu 80 procent van de optredens uit popmuziek bestaat.’’

Vraagtekens

Fractievoorzitter René Bolle van het CDA vindt dat serieus moet worden onderzocht of het mogelijk is De Oosterpoort met Martiniplaza samen te voegen.

Over sloop bestaan ook vraagtekens. Raadslid Inge Jongman van de ChristenUnie: ,,We investeren voor miljoenen in andere gebouwen als Martiniplaza, Stadsschouwburg en het stadhuis, maar dit moet gesloopt worden?’’ Bovendien vindt ze de termijn van tien jaar erg lang. ,,Pak dan door en doe het snel.’’

De Oosterpoort kampt al jaren met achterstallig onderhoud. De kosten om alleen het noodzakelijke onderhoud te doen zijn ruim 1,1 miljoen per jaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu