Slopers en bouwers druk in Herestraat

Een opmerkelijk beeld in de Herestraat, de drukste winkelstraat van Noord-Nederland. Slopers maken korte metten met twee oude winkelpanden.

Slopers van Bork maken kort metten met twee winkelpanden in de Herestraat.

Slopers van Bork maken kort metten met twee winkelpanden in de Herestraat.

De twee panden worden met de grond gelijkgemaakt. Van een derde pand dat deel uitmaakt van de toekomstige nieuwbouw moet de gevel blijven staan vanwege de monumentale status. In dit pand was eerder herenkledingzaak Setpoint gevestigd en is een plafondschildering uit de 17de eeuw aangetroffen en gered.

1300 vierkante meter

De investeringsmaatschappij OD uit Delft is eigenaar van de drie panden die in 2012, inclusief de vestiging van Siebel Juweliers, voor 12 miljoen euro van een Groningse familie zijn gekocht. De Delftse firma laat een pand terugkeren waarin ruimte moet komen voor één winkel met 1300 vierkante meter vloeroppervlakte, verdeeld over de kelder, de begane grond en de eerste verdieping met grote glazen pui. Het ontwerp is van UC Architects.

Op de verdiepingen boven de winkel komen appartementen. Om meer woonruimte te creëren, komen op de bestaande daken nog extra woonlagen. In totaal gaat het om tien luxe appartementen: woonkamers met aparte slaapkamers. De investeerder wilde achttien kleinere studio’s bouwen, maar daarvoor was de gemeente niet te porren.

Open32

In de twee panden die nu tegen de vlakte gaan, waren tot voor kort de belwinkels van Vodafone en KPN gevestigd en nog eerder, in het analoge tijdperk, de fotozaak van Steen-meijer. Op steenworp afstand van de slopers zijn bouwvakkers begonnen met de verbouwing van het winkelpand van voorheen De Slegte. De nieuwe huurder is de kledingketen Open32, die landelijk 62 filialen heeft waarvan slechts twee in Noord-Nederland, in Sneek en Heerenveen. Het pand is eigendom van de familie De Slegte. Open32 huurt het deel dat grenst aan de Herestraat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu