Sluiting dreigt voor bibliotheek van zowel Aduard als Oldehove. Inwoners maken zich zorgen over toekomst van hun dorpshuizen

Inwoners van Aduard en Oldehove maken zich zorgen over de toekomst van hun dorpshuizen, nu de twee bibliotheken waarschijnlijk sluiten.

Mfc ontmoetingscentrum De Meeden in Aduard.

Mfc ontmoetingscentrum De Meeden in Aduard. Foto: Archief DvhN

Multifunctioneel centrum De Meeden en het Dorpshuis in Oldehove, dat bezig is met een nieuw centrum, raken door de plannen een belangrijke huurder kwijt. De besturen praten op 28 september met B en W over de gevolgen.

Alternatief

B en W van Westerkwartier willen als alternatief een afhaalpunt met een bezorgdienst voor mensen die slecht ter been zijn, of een bibliotheek op school (dBos). Volgens hen staat het gebruik van de verouderde vestigingen niet in verhouding tot de kosten. Een aanzienlijk deel van de gebruikers zou al gebruik maken van andere vestigingen en/ of digitale voorzieningen.

Volgens het college steekt ook het provinciale Biblionet zijn geld liever in inhoudelijke kant van het bibliotheekwerk (,,een interessant aanbod’’) dan in zoveel mogelijk fysieke vestigingen. Zeker nu in coronatijd is gebleken dat de dienstverlening op peil kan blijven door een afhaal- en brengservice.

Nog 5 over

In Westerkwartier blijven vijf bibliotheken bestaan. De voormalige gemeente Zuidhorn houdt na de ingreep twee vestigingen (Grijpskerk en Zuidhorn). In de andere voormalige gemeenten Grootegast, Leek en Marum was het bibliotheekwerk al op één plek geconcentreerd. In Ezinge (oude gemeente Winsum) en Zevenhuizen (Leek) zijn ook al afhaalpunten.

Eerder sloten bibliotheken van Biblionet in onder meer Nieuwe Pekela en Uithuizermeeden, en veranderde Warffum in een afhaalpunt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu