Sluiting gaslocaties NAM in Midden-Groningen kost Groningers geld: huishoudens moeten 30 tot 40 euro meer belasting betalen

Gaswinning in Groningen. Foto: Kees van de Veen

Inwoners van de gemeente Midden-Groningen gaan door waardevermindering van de gaslocaties enkele tientjes extra betalen aan lokale belasting.

Door de afbouw van de gaswinning zijn de NAM-locaties in de gemeente Midden-Groningen 200 tot 300 miljoen euro minder waard geworden, legt CDA-wethouder Erik Drenth uit. Dit betekent dat de gemeente Midden-Groningen van de NAM minder onroerendezaakbelasting kan heffen.

Flinke aderlating

Om het verlies aan inkomsten enigszins te compenseren, betaalt een huishouding in de gemeente straks gemiddeld 30 tot 40 euro extra lokale belasting per jaar. Met een reeks andere maatregelen is dat nodig om de gemeente financieel in de benen te houden. Drenth verwacht dat de gaslocaties bovengronds uiteindelijk weinig tot niks meer waard zijn. Voor de gemeente is dat een flinke aderlating.

Net als andere gemeenten in de provincie, moet ook Midden-Groningen alle zeilen bijzetten om het hoofd boven water te houden. Door rijksbezuinigingen en gestegen kosten voor jeugzorg en maatschappelijke zorg, dreigen meerdere gemeenten onderuit te gaan.

Burgemeester en wethouders van Midden-Groningen presenteerden een bezuinigingsplan van 1 miljoen euro bovenop de al eerder bekend gemaakte ombuiging van bijna 13 miljoen. Er wordt bezuinigd op uiteenlopende uitgaven. Van gemeentelijk personeel, het leefbaarheidsfonds en het ‘meedoen-fonds’ voor mensen met een laag inkomen tot deelname aan de bedrijvencontactdagen in Martini Plaza.

Reserve op peil houden

Klap op de vuurpijl is de verkoop van Enexis-aandelen. Dat levert Midden-Groningen 4 miljoen euro op. Een fors deel van de opbrengst gaat in de spaarpot om de algemene reserve op peil te houden. ,,Wat heb je aan die aandelen als je zo zwaar moest snijden in voorzieningen en ook de zwakkeren in de samenleving niet meer kunt helpen?’’ zegt Drenth.

De wethouder legt uit dat zijn gemeente een jaarlijkse begroting heeft met een omvang van 200 miljoen euro. Het overgrote deel wordt besteed aan verplichte taken op het gebied van zorg, welzijn, onderwijs en burgerzaken. Taken waar het rijk geld voor geeft en daaraan moet worden besteed.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn zegt dat Midden-Groningen door de gemeentelijke herindeling in 2018 in een opbouwfase zit. ,,Dan heb je ineens veel meer dorpen en vooral tijd en geld nodig om je weg te vinden bij het maken van de juiste keuzes.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu