Vrije sluitingstijd Groningse binnenstad niet ter discussie door corona-'nachtklok'

De nachtelijke toegangsstop voor de binnenstadshoreca moet te grote drukte zoals hier in de Peperstraat voorkomen. Foto: Reyer Boxem

De nachtelijke toegangsstop voor de horeca in de Groningse binnenstad is géén blijvertje. ,,We gaan niet aan de sluitingstijden morrelen’’, benadrukt burgemeester Koen Schuiling.

In de horeca binnen de diepenring rond het stadscentrum geldt sinds drie weken een toegangsstop. Op vrijdag- en zaterdagnacht moeten alle terrassen, eetgelegenheden en verkooppunten van lachgas dicht om half twee. Cafés mogen vanaf dat tijdstip geen klanten meer binnen laten. Alleen wie dan al binnen is, mag blijven tot sluitingstijd.

‘Nachtklok’ van week tot week bekeken

Schuiling heeft die maatregel ingesteld omdat het op vrijdag- en zaterdagnacht zo druk werd dat de coronarichtlijnen en vooral de afstandsregels in het gedrang kwamen. De ‘nachtklok’ geldt voor ‘onbepaalde tijd’: de burgemeester bekijkt van week tot week of de maatregel kan worden afgebouwd of juist moet uitgebreid vanwege de coronarisico’s.

Juist het ‘onbepaalde’ van de noodverordening die deze toegangsstop mogelijk maakt, stemt de gemeenteraadsfracties van PvdA en Student en Stad licht argwanend. Want: baant dat niet de weg naar volledige afschaffing van de vrije sluitingstijd waar Groningen sinds de jaren tachtig om bekend staat?

‘Groningse traditie van vrije sluitingstijd moet gekoesterd’

Dat past niet bij de stad, vinden beide raadsfracties. ,,Wat ons betreft wordt de Groningse geroemde traditie van geen sluitingstijden gekoesterd’’, stelde PvdA-fractievoorzitter Julian Bushoff gisteren mede namens zijn Student en Stad-college Marten Duit in het vragenuurtje voor de raad.

Die vrees is onterecht, benadrukt Schuiling. Zijn noodverordening is puur corona-gerelateerd en dus van tijdelijke aard. ,,Zodra dat hele argument van Covid over is, dan valt dit hele pakket ook weg’’, verzekert de burgemeester. ,,Zó moet u die ónbepaalde tijd interpreteren.’’

Gemeente monitort elke nacht drukte in binnenstad

Toezichthouders ‘monitoren’ elke avond of het niet toch te druk wordt. Op basis daarvan bekijkt Schuiling van week tot week of de maatregelen moeten worden uitgebreid, naar doordeweekse dagen of ook buiten de diepenring. Tot dusver is daarvoor echter geen reden: ook niet tijdens de afgelopen drukke KEI-introductieweek voor nieuwe eerstejaarsstudenten.

De maatregelen worden afgeschaald zodra ze niet meer nodig zijn, verzekert Schuiling. Hij zegt er bij dat dat voorlopig nog niet heel waarschijnlijk is. ,,Op het moment zitten we met de besmettingen weer in een stijgende lijn. Nu ligt het accent op: wat is er nog méér nodig.’’

Burgemeester zint op aanpak drukte bij verkooppunten van lachgas

Een punt van zorg is bijvoorbeeld de opeenhoping van klanten bij verkooppunten van lachgasballonnen. Schuiling bezint zich op maatregelen. Hij ziet echter geen ruimte om caféhouders meer tijd te geven om de terrassen te ontruimen. Daarvoor hebben ze nu formeel tot twee uur de tijd.

Volgens 100%Groningen-fractievoorzitter Marjet Woldhuis zou er minder gedrang ontstaan als de uitstroom vanaf de terrassen geleidelijker wordt gespreid tot drie uur. De deadline van half twee geeft echter ook duidelijkheid, stelt Schuiling. ,,Dan begint de horeca tijdig met het ontruimen van de terrassen en weten klanten dat ze hun consumptie moeten nuttigen als ze nog voor half twee binnen willen wezen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu