André Das, oud-student in Groningen, runt in Buenos Aires de Argentijns-Nederlandse Kamer van Koophandel: 'Schoonheid en tragiek gaan hier samen'

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires vond hij zijn thuis. Daar runt André Das - 25 jaar na zijn Groningse bul – de Argentijns-Nederlandse Kamer van Koophandel. In een bijna failliet land blijft hij lachen. ,,Schoonheid en tragiek gaan hier samen.”

André Das, de directeur van de Argentijns-Nederlandse Kamer van Koophandel in Buenos Aires.

André Das, de directeur van de Argentijns-Nederlandse Kamer van Koophandel in Buenos Aires. Foto: Daniel Maissan

De geschiedenis herhaalt zich in tegenovergestelde richting. Eind 19de eeuw ging het Argentinië voor de wind. Zijn landbouwproducten voedden de hele wereld. Het Zuid-Amerikaanse land was naarstig op zoek naar arbeidskrachten. Honderdduizenden immigranten uit vooral Europa zetten voet aan Argentijnse wal, waaronder duizenden Drenten, Friezen en Groningers. Door honger en armoede gedreven werd hen een waardige en hoopvolle toekomst voorgeschoteld. Dat het woord Argentinië is afgeleid van zilver, deed hen alleen al glunderen. Het beloofde land van overvloed en eindeloze vlaktes. Hier kon gewerkt en geboerd worden.