Bouwvakkers blijven werken in de felle zon en dat is gevaarlijk. 'Nooit zonnebrandcrème in de bouwkeet gezien'

Werken in de felle zon en de hitte is gevaarlijk, zeker op de lange termijn. Zonnebrandcrème zou standaard op de bouwplaats moeten liggen, maar dat is de praktijk nog niet.

Siebe Overzet en zijn collega Johnny renoveren gevels in de Oosterparkwijk in Groningen.

Siebe Overzet en zijn collega Johnny renoveren gevels in de Oosterparkwijk in Groningen. Foto Jan Willem van Vliet

De koelbox open, b ôle en frisdrank bij de hand. Siebe Overzet uit Wijnjewoude en Meine Heidstra uit Twijzelerheide zitten er comfortabel bij, tijdens hun lunchpauze in de Prof. Enno Dirk Wiersmastraat in de Groninger Oosterparkwijk. En lekker in de schaduw onder een van de poortjes onder de woningen, waarvan ze de gevels aan het renoveren zijn.

Straks gaan ze de volle zon weer in. ,,Hier valt het nog mee”, zegt Heidstra. ,,De laatste uren van de werkdag hebben we schaduw. Maar we staan ook wel eens de hele dag in de zon, tussen de warme muren. Nee, fijn is anders.”

Verhoogde kans op huidkanker

Werken in de hitte is niet alleen niet fijn – zeker niet met temperaturen van woensdag (28 graden) en donderdag (33) – maar op den duur ook gevaarlijk. Wie dag in dag uit in de zon moet werken, loopt een verhoogde kans op huidkanker. ,,Dat is bekend”, zegt Overzet. ,,Daarom smeer ik ’s ochtends vroeg op dit soort dagen. Een keer, dat is voor de hele dag genoeg.”

Beter is het om de hele dag te blijven smeren. Er is sowieso nog flink terrein te winnen wat betreft omgaan met hitte en zon op de bouwplaats, zegt bestuurder Peter Roos van FNV Bouw en Infra. ,,Vroeger waren wij bezig met regels over werken tijdens kou, maar inmiddels is de focus verlegd naar werken tijdens hitte”, zegt de vakbondsman. ,,Een gevolg van de klimaatverandering.”

FNV heeft al afgedwongen dat werkgevers zonnebrandcrème moeten verschaffen op de bouwplaats. ,,Per nu zijn ze dat verplicht”, zegt Roos. Veel bouwbedrijven zijn er nog niet van op de hoogte. Ze moeten door hun werkgeversorganisatie geïnformeerd worden.

Drinkwater, koelvesten en schaduwmomenten

Daarnaast wil FNV aanvullende afspraken maken in de nieuwe cao, zodat zwart op wit staat wat (wegen-)bouwbedrijven moeten doen om werknemers te beschermen tegen felle zon en hitte. ,,Dan moet je denken aan het verstrekken van koud drinkwater, koelvesten en verplichte schaduwmomenten”, zegt Roos.

De vakbond laat door het eigen kennisinstituut onderzoeken wat werkt. Roos hoopt dat de aanvullende afspraken voor volgend jaar zomer opgenomen worden in de cao voor de bouw. ,,Zodat werknemers iets in handen hebben waar ze op terug kunnen vallen”, zegt Roos. De meeste bouwbedrijven zijn overigens al behoorlijk goed bezig met beleid tijdens zon- en hitte, zegt Roos.

Ook bij de bouwers van de Zuidelijke Ringweg in Groningen is het een thema, zegt Bert Kramer van Combinatie Herepoort. ,,Als het heet is, nemen we langere pauzes en is er volop water beschikbaar”, zegt Kramer. En heet kan het worden op de bouwplaats, weet Kramer. ,,Op plekken waar er weinig wind staat is het vaak goed te doen, maar pal naast de damwanden kan het heftig zijn.”

‘De vellen hingen er bij’

Maar zonnebrandcrème, dat wordt ook op de Zuidelijke Ringweg nog niet van bedrijfswege verstrekt. ,,Ik heb het nog nooit in de bouwkeet zien staan”, zegt Kramer. ,,Kan me dat ook moeilijk voorstellen.”

Bert Heinkens van installatiebedrijf Kruidhof uit Stedum vervangt in de volle zon dakgoten in de Gerbrand Bakkerstraat, vlak bij het UMCG. Hij heeft zijn portie verbranden tijdens het werk wel gehad. ,,Vroeger stond ik wel eens in de blote bast te werken, dan hingen de vellen er de volgende dag bij”, zegt de Stadjer. ,,Dat leer je snel af. De zonnebrand ligt al jaren standaard in de bus. Smeren, veel drinken en als het kan zo vroeg mogelijk beginnen, dan hou je het langst uit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu