Bekijk de reis die vluchtelingen maken om in Nederland te komen. 'Ze nemen je alles af. Je paspoort, je geld, je telefoon'

Salah vluchtte uit Jemen. Via Caïro, Wit-Rusland, Kuznica (Polen) en Duitsland kwam hij aan in Nederland. Nu woont hij in de noodopvang in de Expohal in Assen.

Salah vluchtte uit Jemen. Via Caïro, Wit-Rusland, Kuznica (Polen) en Duitsland kwam hij aan in Nederland. Nu woont hij in de noodopvang in de Expohal in Assen. Foto: DVHN

Europa voert een moeizame strijd tegen de mensensmokkel van migranten. In 2022 staken 330 duizend mensen illegaal de grenzen over van de Europese Unie, het hoogste aantal sinds 2016. Dagblad van het Noorden laat zien hoe twee Jemenieten in erbarmelijke omstandigheden en tegen torenhoge prijzen in Assen aankwamen.

Achmed en Salah vluchtten beiden vanuit Jemen naar Nederland. De een via de Balkan, de ander via Wit-Rusland. Beide routes zijn beruchte trajecten waarop mensensmokkelaars de dienst uitmaken. Voor duizenden euro’s beloven ze migranten over de grenzen van Europa te brengen.

Sommigen vluchtelingen verdrinken op zee, sommigen bezwijken onderweg, anderen worden hardhandig teruggestuurd en proberen het opnieuw. Achmed en Salah hadden geluk en bereikten Nederland. Nadat ze asiel hebben aangevraagd in Ter Apel belanden ze in de noodopvang in de Expohal in Assen.

Achmed vlucht via de Balkan. ‘Als een smokkelaar succesvol is, gaat de prijs omhoog’

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's