Snakken naar vaste theaterplek

Club Guy & Roni repeteert sinds kort in De Studio in de Akkerstraat, nadat het de leegstaande Noorderkerk moest verlaten. Foto DvhN/Roelof van Dalen

Ze hebben landelijke faam, maar zwerven in Groningen rond om te kunnen repeteren. Tijd voor een fatsoenlijke plek, vinden theatermakers uit de stad. De gemeente is het daarmee eens. Op naar een groot theatercentrum.

Theatermakers in Groningen zouden opgelucht ademhalen als de flinke uitbreiding van Theater de Machinefabriek op het Ebbingekwartier doorgaat. Het moet ruimte bieden aan theatergezelschappen uit de stad. Veel van hen leiden nu een zwervend bestaan. ,,Een vaste plek zou een hoop rust geven'', zegt David van Griethuysen van jeugdtheatergezelschap Het Houten Huis.

Van Griethuysen houdt met collega's kantoor boven Starbucks, op het Groninger Hoofdstation. Daar is alleen plek om te vergaderen. Repeteren doen de acteurs op wisselende plekken.

Hoeveel plek is nog onduidelijk

Harmen van der Hoek van Club Guy & Roni kent de problemen. Guy & Roni zit sinds kort in De Studio in de Akkerstraat, nadat het tijdelijk de Noorderkerk gebruikte. De verhuizingen zorgen voor spanning. ,,We plannen wel twee jaar vooruit met de kaartverkoop. Alleen tijdelijk kunnen repeteren brengt risico's met zich mee.''

Nog onduidelijk is hoeveel plek het nieuwe gebouw op het Ebbingekwartier zou krijgen. De gemeente heeft drie ontwerpen in de la liggen. Alle partijen zien het liefst het grootste, zodat iedereen erin terecht kan. Naast Guy & Roni en Het Houten Huis bijvoorbeeld ook De Noorderlingen.

Later dit jaar wordt duidelijk of het plan doorgaat. Alle partijen zien het liefst het grootste model, maar dat kost ook het meeste geld. De gemeente Groningen draagt bij, maar de hoop is dat de gezelschappen ook landelijke fondsen kunnen aanspreken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu