Sneltesten onbetrouwbaar? Niet in Groningen. 'Onze ervaringen juist prima', zegt viroloog Bert Niesters van het UMCG

In de XL teststraat in Martiniplaza zijn duizenden sneltesten vergeleken met pcr-testen. Foto: Kees van de Veen

Uit Leids onderzoek onder 300 patiënten blijkt dat de sneltest naar het coronavirus onbetrouwbaar zou zijn, maar in Groningen en op andere plekken zijn al vele duizenden sneltesten vergeleken met de gewone PCR-test en blijken de resultaten juist uitstekend.

,,Ik begrijp de data uit Leiden niet maar onze eigen ervaringen met de sneltesten zijn juist prima’’, zegt viroloog prof. dr. Bert Niesters van het UMC Groningen.

De sneltest van Abbott wordt al bijna twee maanden gebruikt in de XL teststraat van de GGD Groningen in MartiniPlaza. De eerste weken van die XL-straat zijn alle mensen die daar kwamen dubbel getest, dus zowel met de standaard pcr-test als met de sneltest. Viroloog Niesters liet de uitkomsten met elkaar vergelijken en vond dat de resultaten in orde zijn.

2.500 tests in UMCG

Inmiddels wordt de Abbott-sneltest ook in veel andere XL teststraten van de GGD’s verspreid door Nederland gebruikt. Voor die tijd had ondermeer het UMCG de sneltest al bij honderden mensen vergeleken met de standaard coronatest, de PCR. ,,Alleen al in het UMCG zelf hebben we zeker 2.500 testen vergeleken’’, zegt Niesters, ,,Ik zou me geen zorgen maken over de betrouwbaarheid van de sneltest.’’

Viroloog Marion Koopmans opperde op Twitter dat de slechte uitkomsten van het Leidse onderzoek misschien te verklaren zijn doordat de 300 geteste personen daar ernstig zieke covid-patiënten waren. Voor patiënten zijn de PCR-testen meer geschikt; ziekenhuizen gebruiken sowieso altijd de PCR-test, omdat ze er zeker van moeten zijn of iemand wel of niet aan covid-19 lijdt.

De sneltest daarentegen is meer geschikt om te bepalen of iemand besmettelijk is, maar mist kleine hoeveelheden virus bij iemand die de ziekte wel heeft maar niet erg besmettelijk is.

Keelswap

Viroloog Niesters denkt dat de onderzoekers in Leiden misschien alleen slijm uit de neus hebben gebruikt. ,,Wij doen altijd een neus- én een keelswap en de GGD ook. Maar ik weet niet wat er in Leiden precies is gebeurd waardoor de uitslagen daar zo anders zijn.’’

De PCR-test geldt als de gouden standaard onder de coronatesten. De uitslag ervan kost meer tijd dan de sneltest, maar is betrouwbaarder. De pcr-test blijft daarom altijd nodig om er zeker van te zijn of iemand covid heeft. De sneltesten zijn eerder geschikt om bij mensen buiten het ziekenhuis te bepalen of ze besmettelijk zijn. Dan nog geven alle testen slechts een momentopname; iemand kan een paar uur na een test alsnog besmet blijken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu