Sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen krijgt een extra stop, studenten zijn mogelijk een kwartier sneller bij Zernike

De extra sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen gaat vanaf 13 december rijden. Die zou eerst één stop onderweg krijgen, maar na overleg is besloten een extra stop toe te voegen.

Er gaan vanaf het moment dat de nieuwe treinconcessie ingaat twee sneltreinen en twee stoptreinen per uur rijden tussen Leeuwarden en Groningen. Eerst was het de bedoeling dat deze sneltreinen ergens op de route een stop zouden maken. De provincie Friesland startte een onderzoek waar dit zou kunnen: in Veenwouden of in Buitenpost. Tijdens de looptijd van dit onderzoek stopte een sneltrein in Veenwouden en eentje in Buitenpost.

Nu blijkt dat er zelfs, zonder tijdsverlies, nog een extra stop toegevoegd kan worden aan de sneltreindienstregeling. Omdat er maar enkel spoor ligt tussen Groningen en Leeuwarden, moet er soms gewacht worden op passerende treinen. Deze wachttijd wordt nu benut om een extra station aan te doen onderweg.

Veenwouden en Zuidhorn

Volgens de provincie lijkt het de beste en meest gewenste optie om de extra stops in Veenwouden en Zuidhorn te laten plaatsvinden. Per uur rijdt de eerste sneltrein dan van Leeuwarden, via Veenwouden en Buitenpost naar Groningen en de tweede sneltrein van Leeuwarden, via Veenwouden en Zuidhorn naar Groningen.

Door de stop in Zuidhorn kunnen studenten uit Leeuwarden en Veenwouden sneller op het Zernike in Groningen zijn. Hun reistijd wordt vanuit Leeuwarden verkort met zo’n 15 minuten, maar dan moet de extra aansluitende bus wel gaan rijden tussen het station in Zuidhorn en Zernike. En dat is nog geen zekerheid.

In Veenwouden wordt het door de extra stop mogelijk om een halfuurs busknoop te realiseren, een constructie waarin de meeste buslijnen aan kunnen sluiten op de sneltrein.

Met de gemeenten is afgesproken dat de provincie na twee jaar een evaluatie uitvoert.

Nieuws

Meest gelezen

menu