Sociale werkvoorziening Iederz gaat meer doelgroepen bedienen (met ander werk)

Foto: Archief DVHN

Iederz verandert de komende jaren van een traditionele sociale werkvoorziening naar een breder leer-werkbedrijf, kondigt de gemeente Groningen aan. Het werk wordt gevarieerder en er kunnen meer verschillende mensen terecht

Oorspronkelijk was iederz er voor Groningers met een arbeidsbeperking in de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW). Die wet bestaat niet meer sinds in 2015 de Participatiewet werd ingevoerd.

Het werkvoorzieningschap kreeg daardoor een wat andere rol. „De kerntaak is en blijft het aanbieden van een beschermde werkomgeving voor mensen met een arbeidsbeperking”, benadrukt het college van burgemeester en wethouders. „Maar er zijn meer inwoners die een beschermde werkomgeving en begeleiding nodig hebben, voor zij hun rentree kunnen maken op de arbeidsmarkt.”

Vanaf 2021 biedt iederz 100 mensen per jaar een leer-werkplek

Iederz biedt ook plek aan bijstandsgerechtigden, statushouders of mensen uit de GGZ. Zo kunnen ze werkervaring opdoen en zich ontwikkelen om daarna elders aan de slag te gaan. Wie geen vooropleiding heeft afgerond, kan al werkend een mbo-praktijkdiploma halen.

De komende jaren richt iederz meer van die ‘ontwikkelplekken’ in, gericht op doelgroepen die uiteindelijk uitstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Nu zijn er een kleine 140 mensen via iederz aan het werk, van wie 45 een leer-werktraject volgen. Het is de bedoeling dat in 2021 500 plekken beschikbaar zijn bij iederz, waarvan 100 ontwikkelplekken.

‘Variatie in werkaanbod houdt mensen gemotiveerd’

„Daar hoort ook een verandering bij in het werkaanbod”, zegt wethouder Carine Bloemhoff (PvdA), die verantwoordelijk is voor werk en participatie. „Nu is iederz een echt productiebedrijf dat vooral in- en ompakwerkzaamheden doet. We willen samenwerken met sociale ondernemers in de stad om meer variatie in werk te bieden. Zo blijven deelnemers gemotiveerd.”

De gemeente heeft al een samenwerking met naaiatelier Vanhulley. Ze is nog met andere ondernemers in gesprek.

Nieuws

Meest gelezen

menu