SodM: Gaswinning zo snel mogelijk terug naar 12 miljard kuub (+video)

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseert minister Eric Wiebes (Economische Zaken) om de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk terug te schroeven naar 12 miljard kuub.

Dat blijkt uit het advies van SodM dat donderdagochtend in Den Haag is gepresenteerd. ,,De onzekerheden bij deze inschatting zijn groot, wij zijn daarom aan de veilige kant gaan zitten. Het gaat immers om de veiligheid van de Groningers'', aldus inspecteur-generaal der Mijnen Theodor Kockelkoren.

De verlaging van de gaswinning is nodig om de veiligheid te vergroten. Dat is dan ook het enige waar het SodM zijn advies op baseert.

21,6 miljard kuub

Vorig jaar april adviseerde SodM het ministerie van Economische Zaken al om de gaswinning met tien procent naar beneden te brengen. Dat gebeurde ook direct: de winning ging van 24 miljard kuub naar 21,6 miljard kuub.

Loppersumclusters dicht

Het SodM stelt verder voor om per direct gasclusters te sluiten. Het gaat om de zogenoemde 'Loppersumclusters':

  •  Ten Post
  • Overschild
  • De Paauwen
  • 't Zandt
  • Leermens

De veiligheidsbeleving van de Groningers is meegewogen bij het nieuwe advies van SodM, stelt Kockelkoren. ,,De beving van Zeerijp op 8 januari heeft een flinke impact gehad op Groningen.''

Knoop doorhakken

Het is uiteindelijk aan Wiebes om de knoop door te hakken. De minister zal de afweging moeten maken tussen de veiligheid enerzijds en de leveringszekerheid van gas anderzijds. Zo zijn er harde afspraken met buurlanden Duitsland, België en Frankrijk over het leveren van gas. Dat constateert het SodM ook. ,,Het terugdraaien van de gaswinning heeft eventueel gevolgen voor de levering van gas naar bedrijven en huishoudens. Het is niet de rol van SodM, als toezichthouder op de veiligheid van de energiewinning, om hier rekening mee te houden.''

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu