SodM: schort aanleg zoutcaverne Heiligerlee op

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van Oldambt.

Het aanleggen van een nieuwe zoutcaverne in Heiligerlee moet worden opgeschort. Dat heeft het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) minister Eric Wiebes van Economische Zaken geadviseerd.

Het SodM is tot dit advies gekomen, omdat ze meent dat Nouryon, het bedrijf dat de caverne wil aanleggen, de veiligheid en het voorkomen van schade niet kan borgen. In februari heeft minister Wiebes (VVD) het advies ontvangen. Tot dusver is er daar geen reactie op gekomen. Daarom heeft SodM de brief begin mei op zijn website geplaatst.

Zoutputten

Nouryon heeft weet van het advies, maar wil er inhoudelijk niet op reageren. ,,We hebben constructieve gesprekken met Economische Zaken”, laat Nouryon woordvoerder Anne van Pinxteren weten. Ze verwacht voor de zomer met een standpunt naar buiten te kunnen komen. Of het productieproces in gevaar komt en welke gevolgen het advies kan hebben op plannen om meerdere zoutputten te slaan in Winschoten, wil Van Pinxteren niet zeggen.

Op basis van het winningsplan uit 2009 mag Nouryon, het voormalige Akzo Nobel, nog een caverne aanleggen in Heiligerlee. Maar het SodM wil daar nu een stokje voor steken op basis van gewijzigde inzichten wat betreft de veiligheid voor omwonenden of het voorkomen van schade aan gebouwen of infrastructurele werken, zoals Gerco Hoedeman van SodM uitlegt.

Bodemdaling

In 2009 was het wetenschappelijk oordeel dat de cavernes goed onder druk af te sluiten waren. Sinds april 2018 is daar, door een incident bij zoutoperator Nedmag in Veendam, radicaal verandering in gekomen. Destijds is er hoogstwaarschijnlijk een scheur in het dak van de caverne ontstaan bij een veel lagere druk in de caverne dan voorheen voor mogelijk werd gehouden. Bij dit incident zijn er grote hoeveelheden pekel en mogelijk diesel naar ondiepere lagen gestroomd. Het zorgt voor extra, en veel sneller optredende bodemdaling dan was voorspeld.

Negatief advies

Omdat Nouryon ook een aantal cavernes wil sluiten op het zogenaamde Winschoten terrein, vindt het SodM dat er eerst een goed sluitingsplan moet komen. Omdat er geen zicht is op een snelle totstandkoming van zo’n plan heeft SodM een negatief advies afgegeven voor de aanleg van een nieuwe caverne.

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt is blij met het advies van het SodM. ,,Het is een onafhankelijke expert met veel expertise. Wij vinden uiteraard ook dat veiligheid voorop moet staan.”

EZ-woordvoerder Job van de Sande zegt dat het ministerie over enkele weken een besluit neemt, waarbij het advies van de SodM wordt betrokken. ,,Meer kan ik er nu niet over zeggen.”

Nieuws

menu