Sophie (18) doet vwo-examen Spaans: 'Het ging eigenlijk allemaal gewoon wel goed'

Examentijd! Duizenden leerlingen proberen in de komende weken hun diploma te halen. Sophie Steenhuis (18) uit Drachten deed dinsdag het vwo-examen Spaans.

Sophie Steenhuis na haar laatste examen, Spaans.

Sophie Steenhuis na haar laatste examen, Spaans. Foto DVHN

Je hebt van die leerlingen, die zijn gewoon over al goed in. Ze zal het nooit van zichzelf zeggen, maar het geldt zeker voor Sophie Steenhuis (nét 18) uit Drachten. Dat ze slaagt voor haar vwo-examen staat eigenlijk wel vast, daar durft ze zelf ook wel van uit te gaan. De vraag is alleen: hoe hoog worden de cijfers precies? ,,Ik sta nu cum laude”, zegt Sophie. ,,Als dat na de examens niet meer zo is, dan doe ik misschien wel wat vakken over in het tweede tijdvak.”

Tweetalig onderwijs

Zo’n leerling dus. Zes jaar lang ging ze met de bus vanuit haar woonplaats Drachten naar het Gomarus College in Groningen. In haar woonplaats zit een vestiging van dezelfde gereformeerde scholengemeenschap, maar daar hebben ze geen TTO: tweetalig onderwijs. ,,Dat wilde ik per se, dus dan maar in de bus naar Groningen”, Sophie.

Want talen, daar is ze dus ook weer heel goed in. Grieks, Latijn, Duits, Frans en (uiteraard) Engels heeft ze allemaal vanaf het begin in haar pakket. Net als Spaans. ,,Ik vind het een mooie taal. En het gaat me ook gewoon goed af. Ik hoefde er nooit zoveel moeite voor te doen, dus ik heb er nooit aan gedacht om het te laten vallen”, zegt Sophie. Ze kan zich er inmiddels prima in redden. ,,Maar niet zo goed als in het Frans, dat spreek ik nog wat beter.”

Dertig anderen

En dus werkte ze dinsdag met dertig anderen het examen Spaans af, het laatste examen van allemaal. De teksten gingen onder andere over de voorlopers van de Inca’s, hoe je een influencer wordt en over een project met dove kinderen. ,,Dat verbaasde me niet. Er zit altijd wel een tekst tussen over een of andere project met kinderen en het gaat ook altijd over ‘iets ouds’”, zegt Sophie, die ter voorbereiding meerdere oude examens bestudeerde. Een kwartier voor het einde was ze al klaar. ,,Ik ging ervan uit dat ik alle tijd nodig zou hebben, maar ook dat viel dus mee. Het ging eigenlijk allemaal gewoon wel goed.”

En dan zit het er ineens op, haar middelbare schooltijd. Ze heeft het superleuk gehad op het Gomarus, maar nu vindt ze het ook wel mooi geweest. Ze is klaar voor de volgende stap: geneeskunde, ook in Groningen. ,,Daar heb ik zóveel zin in”, zegt Sophie. Maar eerst hard chillen en haar 18de verjaardag vieren met een klein groepje vrienden. En dan over, een dag of tien, weet ze of ze inderdaad cum laude is geslaagd. Alsof iemand daar nog aan twijfelt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Examens 2021
Eindexamenkandidaten 2021
menu