Bewoners hangen ter protest spandoeken aan flats in Selwerd: 'We moeten snel uit de kou - en de energierekening moet omlaag'

Zeven balkons van de jaren 60-flat in de Groningse wijk Selwerd zijn al behangen met spandoeken en er volgen meer, zeggen bewoners. Ze willen van de schimmels af, en minder betalen voor de warmte.

Hettie van den Berg op haar balkon aan de Iepenlaan in Groningen.

Hettie van den Berg op haar balkon aan de Iepenlaan in Groningen. Foto: DvhN

,,Overal om ons heen in Selwerd zijn sloop-, nieuwbouw- en renovatieplannen. Maar het lijkt alsof ze onze flat vergeten. Met de spandoeken hopen we op aandacht en actie. Wij moeten uit de kou’’, zegt Hettie van den Berg.

Renovatie

Ze woont sinds een jaar in wat ze tegelijk óók een prachtige woning noemt. ,,Qua ruimte is het heel mooi wonen, maar als je weet dat het bij sommige bewoners zwart ziet van de schimmel... Echt ongelofelijk. Daar mag best wat aan gedaan worden. Toch staan we niet op de lijst met woningen die binnen vijf jaar aan de beurt zijn voor renovatie’’, zegt ze. Wanneer wel is onbekend.

De dertig woningen (vijf portieken) aan het eind van de Iepenlaan maken deel uit van de circa 20.000 slecht geïsoleerde huizen in Groningen. De gemeenteraad wil daar wat aan doen, op recent initiatief van PvdA, GroenLinks, D66 en natuurlijk de SP, die vaker (actie)lakens uitdeelt en zich voor huurders inspant.

Het gaat de raadsleden niet alleen om achterstallig onderhoud, maar ook om de portemonnee van de huurders. TNO rekende uit dat zo’n 650.000 huishoudens in Nederland moeite hebben om hun energierekening te betalen. Energiearmoede, wordt dat genoemd.

WarmteStad

WarmteStad begon twee jaar geleden op de Zernike Campus met de aanleg van een warmtenet en beloofde dat klanten goedkoper uit zouden zijn. Het net rolt Selwerd dit jaar binnen aan de andere kant van de wijk. Eindbestemming van de leiding: de Kornoeljeflat.

Deze studentenflat (ook wel bekend als Selwerd I ) wordt nu gemoderniseerd en haalt z’n warmte straks uit de leiding van WarmteStad. De flat heeft nu nog een eigen ketel en deelt de warmte daarvan sinds jaar en dag met omliggende gebouwen, waaronder de flat aan de Iepenlaan. Sinds WarmteStad de blokverwarming overnam van de betrokken corporaties, betaalt een groep bewoners meer.

Ze willen dat verhuurder De Huismeesters met isolatie hun energierekening verlaagt zodat de totale woonlasten op het oude niveau komen. ,,Tussen de radiator en de buitenlucht zit nu alleen een plank’’, wijst Van den Berg aan.

Verrast

Volgens Jannet Bonnema van De Huismeesters zoekt een extern bureau inmiddels naar oplossingen. ,,We pakken zoveel mogelijk klachten op korte termijn aan en kijken wat er in de toekomst nodig is.’’ Bonnema erkent dat de corporatie pas sinds kort bij de bewoners over de vloer komt. ,,We zijn verrast omdat mensen niet bij ons hebben geklaagd. Onze inspecteurs zijn bij iedereen langs geweest om te kijken en duidelijk te maken dat ze dat voortaan wel moeten doen.’’

Maarten van Wieringen van WarmteStad zegt dat de rekening dit jaar voor sommige huishoudens hoger uitvalt door een nieuwe, landelijke tariefopbouw . Daarbij ging het vastrecht omhoog en het verbruikstarief omlaag. ,,Omdat wij zuinig gedrag willen belonen, proberen wij de verdeelsleutel voor kleinverbruikers te herstellen zodat ze in 2021 minder betalen. Zo’n aanpassing is best lastig omdat de gemiddelde klant niet bestaat. Er zijn ook mensen die ervan profiteren. Maar ons tarief blijft een stuk onder het normtarief en de tarieven van andere warmtebedrijven.’’

Zomerkachel

Aan het verwarmingssysteem in de Iepenlaan heeft WarmteStad volgens hem nog niks veranderd. ,,Dat komt als de leiding er ligt en bij een grote renovatie van sommige gebouwen. We hebben wel een paar defecte warmtemeters vervangen. Daardoor moeten sommige mensen ook meer betalen.’’ Dat de kachel in de zomer volop brandde, zoals bewoners beweren, is best mogelijk, zegt Van Wieringen. ,,Maar dan heeft de bewoner zelf de kachel aan gezet.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu