Speed-pedelec mag op acht plekken in de provincie Groningen ook op het fietspad rijden

Foto: Provincie Groningen

De speed-pedelec mag voortaan op acht plekken in de provincie Groningen ook op het fietspad rijden. Dat is op die plekken veiliger voor zowel de gebruikers van deze snelle fietsen als voor het overige verkeer.

Een speed-pedelec is een snelle elektrische fiets die maximaal 45 kilometer per uur rijdt. Volgens de wet valt de speed-pedelec in de categorie bromfiets. Ze horen daarom op de weg, en niet op het fietspad, thuis.

Uitzondering voor acht fietspaden

De provincie Groningen maakt voor acht provinciale fietspaden buiten de bebouwde kom een uitzondering. Dit omdat het snelheidsverschil tussen speed-pedelecs en het overige verkeer hier te groot is en veilig inhalen er lastig is.

De fietser op de speed-pedelec krijgt op deze acht wegen de keuze om op de weg blijven rijden of toch te kiezen voor het fietspad.

Bord

De wegen waar speed-pedelecs ook op het fietspad mogen, zijn te herkennen aan het bord dat onder het fietspadbord hangt: ‘speed-pedelecs toegestaan’. Het gaat onder meer om de provinciale weg tussen Aduard en Oldehove en een aantal provinciale wegen rond Winschoten.

In de provincie Groningen wordt steeds meer gebruik gemaakt van speed-pedelecs. Het aantal is in een jaar tijd gegroeid van 450 naar 650.

Nieuws

Meest gelezen

menu