Speekseltester tegen drugs in verkeer

ANP

De politie rijdt vanaf zaterdag rond met een speekseltester, waarmee binnen enkele minuten duidelijk is of verkeersdeelnemers onder invloed zijn van drugs.

Met de tester gaat een lang gekoesterde wens van agenten in vervulling. Want hoe makkelijk het is om met een blaastest na te gaan of een automobilist alcohol op heeft, zo ingewikkeld is dat bij drugs. Bij een bestuurder moet een bloedproef worden afgenomen in een speciaal hiervoor bedoelde bus, of mee naar het bureau. Dat kost veel tijd en moeite.

De afgelopen weken zijn de eerste verkeersagenten opgeleid met het werken met de speekseltester: de Dräger DrugCheck 3000. Vanaf zaterdag gaan deze agenten, verdeeld over alle politie-eenheden, er ook daadwerkelijk de weg mee op. De politie leidt gefaseerd mensen op met het werken met de tester, zodat die over een jaar onderdeel is van de standaarduitrusting van elke agent die te maken krijgt met controles in het verkeer.

Alleen bij verdenking

,,Vroeger moest je het maar net kunnen zien of ruiken of iemand drugs op had”, zegt politiewoordvoerder Wendy Gehrmann. ,,Nu hebben we er een gereedschap bij dat direct laat zien wat er aan de hand is.” Er worden niet, zoals met alcoholcontroles wel gebeurt, verkeersfuiken georganiseerd om zoveel mogelijk bestuurders te onderwerpen aan de drugstest. ,,We testen pas als er een verdenking is”, aldus de woordvoerder.

De agent neemt met het staafje een beetje speeksel af bij de bestuurder. Het staafje gaat hierna terug in de tester, die dan geschud moet worden. Een kleurindicator geeft binnen een paar minuten aan of er genoeg speeksel is afgegeven en vervolgens of en zo ja: welke soort drugs er is gebruikt. Als dat zo is, moet er alsnog een bloedproef worden afgenomen om na te gaan hoeveel drugs er dan is gebruikt.

Limiet voor drugsgebruik

Dat is extra relevant, omdat vanaf zaterdag - net als voor als voor alcohol - limieten gelden voor drugsgebruik in het verkeer. Die limieten waren er eerder niet, wat vervolging bij lage doseringen lastig maakte. ,,Nu is precies duidelijk wat wel en niet is toegestaan”, zegt Gehrmann. Voor cocaïne en amfetamine geldt dat vanaf nu 50 microgram van deze drugs per 1 liter bloed te veel is. Bij cannabis 3,0 microgram thc (de werkzame stof) per 1 liter bloed en voor heroïne en morfine 20 microgram van het spul per 1 liter bloed. Sporen van deze drugs blijven vaak nog dagen na gebruik vindbaar in het bloed.

Het is niet de bedoeling dat de gebruikte speekselstaafjes gebruikt worden voor het opslaan van DNA-materiaal, zegt de politie. Ze kunnen worden weggegooide in reguliere afvalbakken.

Nieuws

menu