Spiksplinternieuw Zeestrand Delfzijl is nu al populair: 'Kijk al die vrolijke gezichten eens!'

Bezoekers liggen nog niet massaal te bakken op een handdoek, maar flaneren wel op de boulevard. Het pas geopende strand in Delfzijl trekt veel bekijks. „Dit is een aanwinst voor Delfzijl.”

Lennard Koops doet aan freerunning. Een sport waarbij renners trucs doen op straat. Het nieuwe strand bij Delfzijl blijkt een prima plek om dat te doen.

Lennard Koops doet aan freerunning. Een sport waarbij renners trucs doen op straat. Het nieuwe strand bij Delfzijl blijkt een prima plek om dat te doen. Foto: Peter Wassing

Job (3) uit Haren staat met zijn rubberlaarsjes in het slik. Het is eb, dus de zee begint pas een eindje verderop. Hij heeft echt zeewier gevonden en is zijn vader Tim Ringers (34) ermee aan het bekogelen. „Het is een heerlijk uitje zo”, zegt Ringers. „We gaan wel vaker naar de kust, maar we wilden wel eens zien hoe het er hier uitziet. Het is mooi geworden. We spenderen alleen niets, want er is niks open.”

Marconi Buitendijks

De nieuwe boulevard en het stadsstrand in Delfzijl zijn sinds afgelopen weekend geopend voor publiek. De zandoever ligt tussen het Eemshotel en het kantoor van havenschap Groningen Seaports.

De metamorfose is onderdeel van het project Marconi Buitendijks waarmee de gemeente de havenstad wil omtoveren tot ‘poort naar het Waddenzee Werelderfgoed’. Het idee is tien jaar geleden bedacht met als doel het centrum van Delfzijl op een mooie manier te verbinden met de zee. Een spiksplinternieuwe loopbrug koppelt het strand met het centrum. Wandelaars kunnen vanaf de boulevard zo over de vorig jaar opgeleverde en verbeterde dijk kuieren.

Op het strand zelf ligt dinsdagmiddag een handjevol mensen op een kleedje. Veel drukker is het boven langs de boulevard. Fietsers stappen af om even te koekeloeren. Wandelaars rusten uit op de bankjes. Een groepje ‘freerunners’, een sport waarbij renners trucs uithalen, is uit de stad naar Delfzijl gekomen om hier salto’s te oefenen.

Zonnebaden in de zomer en uitwaaien in de herfst

Een dame die niet met haar naam in de krant wil staat glunderend naar het strand te kijken. „Dit is toch geweldig. Helemaal voor een geboren en getogen Delfzijlster zoals ik. Nu met de zon is het prachtig, maar straks in de herfst ook. Dan kun je hier lekker uitwaaien”, zegt ze vrolijk. „Het heeft even geduurd voordat het af was, maar het was het wachten zeker waard.”

Met het project is een bedrag gemoeid van 30 miljoen euro. De loopbrug, die een totale lengte heeft van 65 meter, krijgt nog een officiële naam. Delfzijlsters mochten daarvoor ideeën inzenden. Door corona is de feestelijke onthulling uitgesteld.

„Kijk al die vrolijke gezichten eens”, zegt Jaap Pentinga (72). Hij staat met de fiets in zijn hand naar het strand te turen. „Normaal zag je hier geen mens op de dijk. Nu is het hartstikke druk. Dit is echt een aanwinst voor Delfzijl.” Hij woont al zijn hele leven in de havenstad en kan zich nog herinneren dat hier vroeger ook mensen lagen te zonnebaden. „Maar nu is het echt weer een strand. Ik vind het heel mooi. Het enige wat nog mist is een restaurantje. Of een ijscokraam. Die zou het met dit weer goed doen hoor!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu