Kabinet in spoedberaad over mega-stijging van de gasprijs. 'Doen wat nodig is om hoge energierekening te voorkomen'

Minister van Financiën Wopke Hoekstra. ANP

Een deel van het kabinet komt dinsdag bij elkaar om een oplossing te verzinnen voor de fors stijgende gasprijs.

Om te voorkomen dat de energierekening van veel huishoudens vanaf 1 januari gigantisch omhoogschiet, wil het kabinet 'doen wat nodig is', zegt demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën. Hij denkt dat het kabinet moet ingrijpen, zeker als de gasprijzen blijven stijgen.

De komende weken moet meer duidelijk worden over de concrete plannen van het kabinet, zei Hoekstra tijdens het financiële debat over de Rijksbegroting voor 2022.

Vrees voor explosieve stijging

Volgende week wil het kabinet al in kaart brengen wat de stijgende gasprijzen betekenen voor huishoudens. Energieleveranciers hebben twee keer per jaar de kans om hun variabele prijzen aan te passen: op 1 juli en 1 januari. Omdat de gasprijzen de laatste weken enorm oplopen, vrezen Kamerleden dat de kosten voor veel huishoudens ook exposief zullen stijgen vanaf 1 januari.

Besluit in komende weken

Volgens Hoekstra is het nog niet zo simpel 'om een echt goed doordachte oplossing te vinden'. Hij gaat hierover in gesprek met minister Stef Blok (Economische Zaken) en staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Klimaat). Hoekstra wil kijken 'in hoeverre voorraden een oplossing zijn' en of het kabinet 'een snellere stap op het gebied van isolatie' moet zetten. Duidelijk is wel dat het kabinet ergens in de komende weken een besluit wil nemen, in overleg met de Tweede Kamer.

Nieuws

Meest gelezen

menu