Raad wil opheldering van burgemeester over rellen tussen hooligans in Groningen: waar ging het mis?

Vechtende hooligans uit Groningen en Duitsland zorgden zaterdag voor onrust in de binnenstad: de politie heeft meerdere verdachten in het vizier. Still uit video

De Groningse gemeenteraad gaat woensdag in debat over de vechtpartij tussen rivaliserende hooligans in het centrum. Vijf raadspartijen willen van de burgemeester weten wat er precies is gebeurd, en welke lessen er te trekken zijn uit afgelopen weekend.

Het interpellatiedebat is aangevraagd door GroenLinks, D66, de Partij voor de Dieren, de SP en 100% Groningen. De partijen willen in eerste instantie meer weten over de gebeurtenissen van afgelopen zaterdagavond, toen hooligans van FC Groningen slaags raakten met aanhangers van de Duitse voetbalclub Arminia Bielefeld die op bezoek was voor een vriendschappelijk duel.

,,We willen weten hoe dit aan de voorkant gelopen is met het inschatten van de risico’s’’, zegt fractievoorzitter Mirjam Wijnja van GroenLinks. ,,Lag er bijvoorbeeld geen scenario voor het geval dat de Arminina Bielefeld-aanhang er toch eerder zou zijn dan verwacht?’’ Volgens de gemeente was vooraf wel rekening gehouden met de komst van Duitse hooligans, maar pas op de zondag.

‘Nu een vechtpartij, dan een uit de hand gelopen demonstratie: hoe gaan we daarmee om?’

De partijen willen ook weten welke vervolgstappen er genomen worden tegen de betrokken hooligans, en of de gemeente de ondernemers in de Grote Kromme Elleboog kan helpen bij het compenseren van geleden schade. Op beelden is te zien hoe de vechtende mannen gooiden met stoelen van cafés uit de straat.

Wijnja hoopt dat het incident aanleiding kan vormen voor een gesprek over de openbare orde en veiligheid in het algemeen. ,,We zien steeds meer gebeuren op straat’’, zegt ze. ,,De ene keer is het een vechtpartij, de andere keer een kleine demonstratie die toch uit de hand loopt. Er beweegt maatschappelijk heel veel, de laatste tijd. Hoe gaan we daar als gemeente mee om, en moeten er dingen anders? Daar moeten we de komende maanden het debat over voeren.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu