Spoeddebat raad Westerkwartier over gedempte sloot in Niehove

Raad Westerkwartier Foto: Archief DVHN

De gemeenteraad van Westerkwartier debatteert woensdagavond in digitale setting over het beheer van sloten in het Middag-Humsterland.

Het debat is aangevraagd door de oppositiefracties GroenLinks en D66. Aanleiding is het besluit van B en W om een sloot op het land van veehouder Henk van der Helm uit Niehove niet langer als ‘karakteristiek’ aan te duiden.

Eerder werd deze kwalificatie hieraan wel gegeven. De voormalige gemeente Zuidhorn verweet de boer dat hij de sloot tot tweemaal toe zou hebben gedempt. Op straffe van een dwangsom werd hem gelast de sloot in oude staat te herstellen.

‘Dichtgeslibd’

Volgens de veehouder is de sloot in tien jaar tijd geleidelijk dichtgeslibd. Hij bestrijdt de natuurwaarde die hieraan is toegekend. Zijn protest tegen de opgelegde dwangsom was voor de gemeente Westerkwartier begin vorig jaar reden adviesbureau De Steekproef in te schakelen. Dit bureau is na (boor)onderzoek tot de conclusie gekomen dat de kwalificatie ‘karakteristiek’ onjuist is.

GroenLinks en D66 vrezen dat van dit besluit precedentwerking uitgaat: ,,Waarom zouden andere boeren zich straks wel aan de regels houden? Dit is een bedreiging voor Middag-Humsterland als nationaal landschap.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu