Groningse politiek wil spoeddebat over stijgende coronanood in horeca

De coronacrisis is een zware klap voor de Groningse binnenstadshoreca: de gemeenteraad dringt aan op een steunpakket. Foto: reyer boxem

De Groningse gemeenteraad maakt zich zorgen over de oplopende nood bij de horeca in de binnenstad door de coronacrisis. Noodsteun is hard nodig.

SP-fractieleider Jimmy Dijk wil het onderwerp zo snel mogelijk bespreken in de gemeenteraad, en krijgt daarin steun van onder meer GroenLinks, PvdA, VVD, Stadspartij, PVV en 100%Groningen. ,,De horeca is cruciaal voor onze binnenstad en na onze zorg- en onderwijssector de belangrijkste pijler onder onze economie’’, stelt hij.

Water staat ondernemers aan de lippen

Na maanden sluiting en beperkte opening door corona staat veel ondernemers het water aan de lippen. Groningen moet zich daarom samen met de sector sterk maken bij het kabinet voor gerichte noodsteun, vindt Dijk. ,,Zeker nu de besmettingen weer oplopen en de coronamaatregelen langer van kracht blijven.’’

Naast de hulp die ze de horeca zelf al biedt in de vorm van kwijtschelding van bijvoorbeeld precariobelasting, moet de gemeente volgens Dijk ook bij vastgoedeigenaren en energiebedrijven aandringen op een handreiking via huurverlaging of uitstel van betaling.

Brancheorganisatie KHN ziet nood oplopen

De nood loopt op, zegt ook Irene van der Velde, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland in Groningen. Landelijk pleit KHN al voor een steunpakket.

Op lokaal niveau hoopt Van der Velde dat de nachtelijke toegangsstop voor de binnenstadshoreca op vrijdag en zaterdag snel wordt afgebouwd. Sinds deze maand mogen cafés vanaf halftwee op vrijdag en zaterdag geen nieuwe klanten binnen laten om te voorkomen dat het te druk wordt in de stad. Nachtzaken hebben hun omzet daardoor nog dieper zien kelderen.

‘Drukte in binnenstad ebt weg nu zomervakantie over is’

Het gevaar van te grote drukte in de binnenstad, is volgens de Groningse KHN-voorzitter inmiddels goeddeels geweken nu de schoolvakanties achter de rug zijn en ook het zomerweer over het hoogtepunt heen lijkt.

,,Het liefst willen we helemaal van die toegangsstop af’’, zegt Van der Velde. ,,Maar anders moet het worden opgeschoven naar 3 uur. Nu is de binnenstad hartstikke rustig op vrijdag en zaterdag en na halfdrie zelfs uitgestorven. Voor de nachthoreca is dat funest.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu