Coronadrukte bij Treant Zorggroep: coronapatiënten verplaatst en basisspoedposten in Hoogeveen en Stadskanaal 's weekends gesloten

Het Refaja in Stadskanaal Foto DvhN

Om de toenemende coronadrukte in het Scheper Ziekenhuis in Emmen op te vangen, verplaatst Treant Zorggroep coronapatiënten naar ziekenhuizen in de regio die weinig tot geen coronapatiënten hebben. Ook sluiten de basisspoedposten van het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal en het Bethesda Ziekenhuis in Hoogeveen gedurende het weekend.

Dat bevestigt Treant-woordvoerder Lars Wormgoor. Met de maatregelen wil Treant Zorggroep meer personeel beschikbaar maken dat kan bijspringen in andere ziekenhuizen van Treant. Vooral in het Scheper Ziekenhuis in Emmen stijgt het aantal coronapatiënten. Daar wordt momenteel op drie afdelingen coronazorg verleend. Ook in woonzorgcentrum De Horst, waar een speciale coronaherstelafdeling is ingericht voor patiënten uit verpleeghuizen, neemt het aantal opnames sterk toe.

Met de maatregelen wil Treant „zolang mogelijk voorkomen” dat de gewone gezondheidszorg moet worden afgeschaald en het personeel overwerkt raakt. Deze week werd bekend dat de zorg in Groningen en Drenthe al wel 5 tot 10 procent van de reguliere zorg afschaalt om plaats te maken voor coronapatiënten.

Onverwachte maatregel

Het sluiten van de basisspoedposten komt voor Treant als een verrassing. „Aan het begin van de week hadden we niet verwacht dat we de basisspoedpost al moesten sluiten,’ vertelt Wormgoor. „Maar het aantal coronabesmettingen liep toch dusdanig op dat we ons genoodzaakt zagen deze beslissing te nemen.”

Hoe lang de basisspoedpost gesloten blijft, is volgens Wormgoor niet te zeggen. „Ik denk in ieder geval nog drie weken, maar het hangt volledig af van de ontwikkeling van het coronavirus.”

Nieuws

Meest gelezen

menu