Was Joost Oomen maandag in De Slimste Mens jurkdrager Rikkert van Huisstede en YouTube-kok Nick Toet te slim af?

Aanvankelijk werd Joost Oomen door zijn tegenspelers maandagavond in tv-programma De Slimste Mens geen strobreed in de weg gelegd. Maar dat beeld draaide tijdens de laatste ronde 180 graden om.

Joost Oomen bij de De Slimste Mens.

Joost Oomen bij de De Slimste Mens.

Voormalig stadsdichter van Groningen en literair talent Oomen stond in deze nieuwe spelweek tegenover theatermaker Rikkert van Huisstede (,,Er zijn veel vrouwen die het leuk vinden dat mannen jurken dragen”) en YouTube-kok Nick Toet.

Ruk naar links

Aan het begin van de aflevering bekende Oomen dat hij vroeger fan was van Urbanus. ,,Vooral van zijn film Coco Flanel . Die zag ik ooit bij RTL5 en nam ‘m op videoband op. Een leuke, schattige, softe film.”

Maar zijn liefde voor de Belgische komiek is inmiddels bekoeld. ,,Urbanus is nu achterhaald. Hij heeft een flinke ruk naar links nodig.”

Ook over de lauwerkrans kon Oomen uitgebreid vertellen. ,,Tegenwoordig maken ze die in Friesland zonder laurier, maar met coniferen. En de gebruikte stalen ring moet je na een jaar terugbrengen naar de bloemist.” Freriks zag het helemaal voor zich: ,,Een soort wisselring dus.”

Na de eerste ronde - waarin de seconden werden opgebouwd - bleek voor Joost niets aan het snotje en pakte hij zijn 80 punten én de voorsprong.

Tjap Tjoy

In ronde 2 wist Oomen van Billy Joël dat hij zanger was. Maar Goodnight Saigon kopte hij er niet in en bij weetjes over Tjap Tjoy trok hij een gezicht waaraan viel af te lezen dat hij niet vaak een Chineesje bestelt. Wat betreft hunebedden was hij goed op dreef, maar de koppeling Hunebed en Highway (,,een marketingkreet”, overpeinsde Freriks) liet hij onbenut.

Geen nood aan de man, want Oomen bleef na twee ronden op kop met 138 punten. Met de puzzelronde schroefde hij die voorsprong nog even op naar 197 pegels, een kleine 40 punten meer dan tegenspeler Rikkert.

Muiderslot

En dan die acht foto’s in de galerijronde. Daarin pakten Toet en Van Huisstede genoeg punten om even Oomen voorbij te streven. En met het noemen van slechts vijf van de acht sloten kwam de spanning in de aflevering. ,,Ik schaam me dat ik het Muiderslot niet wist, notabene van de Muiderkring!” schrok Oomen van zichzelf.

Zo moest Joost met 231 punten de koppositie afstaan aan Rikkert (244 punten), terwijl ook Nick met 204 punten dicht in de buurt kwam.

Dries van Agt

In de laatste ronde bleken Toet en Van Huisstede opnieuw ijzersterk. Kon Oomen opnieuw de slimste van de dag worden? Helaas schoot hij met drie van de acht vragen over oud-premier Dries van Agt te kort.

Zo transformeerde Oomen van koploper tot hekkensluiter. Dat was hem in de afgelopen zes afleveringen nog niet eerder overkomen. Nick Toet was met 326 punten de slimste van de dag, terwijl Oomen (251 punten) en Van Huisstede (301) tegenover elkaar in de finale stonden cq. zaten.

Ming-dynastie

De finale bood geen nek-aan-nekrace. Vooral met de vragen over tequila en Lilian Marijnissen nam Joost afstand van Rikkert. Het gaf hem wat lucht, een glimlach verscheen op zijn gezicht.

En toen de Ming-dynastie.

,,De Ming-dynastie... de Ming-dynastie... Ja, ik ga lekker door”, ratelde Joost.

Hij liep leeg, maar bleef leeg en paste op 20 seconden.

Waarna vragen over acteur John Belushi de doorslag gaven. En de handen van de dichter de lucht in gingen.

Dinsdag strijdt Oomen opnieuw met Nick Toet en Een Vandaag-presentatrice Hila Noorzai.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu