Spoiler alert! Joost Oomen liep tijdens het Boekenbal de hele avond met zijn gulp open, maar won hij ook zijn tweede aflevering van De Slimste Mens?

Joost Oomen, literair talent van dit jaar en voormalig stadsdichter van Groningen, werd dinsdagavond weer de ‘slimste van de dag’ in de populaire tv-quiz De Slimste Mens.

Joost Oomen doet mee in De Slimste Mens.

Joost Oomen doet mee in De Slimste Mens.

Oomen nam het dinsdag in de uitzending opnieuw op tegen journalist Loes Reijmer. De uitdager van de avond was cabaretier Lisa Ostermann. Oomen haalde een indrukwekkende 437 punten en won daarmee zijn tweede aflevering.

Pluizig en blauw

In de eerste ronde liet Oomen zich meteen van zijn slimste kant zien. Alle te verdienen punten gingen naar hem. Daarvoor beantwoorde hij onder andere vragen over Sesamstraat, het Boekenbal en de eikenprocessierups juist. Zo wist hij dat Grover blauw is, vanwege zijn favoriete Sesamstraat-liedje, pluizig en blauw. Wat hij vervolgens vol verve ter gehore bracht:

Pluizig en blauw

Ja ik ben pluizig en blauw

Het is de kleur die ik wou

Zo pluizig en blauw

In tegenstelling tot zijn K-U-T-strofe op maandag, leverde deze voordracht hem een applaus van presentator Philip Freriks op. Even later deelde Oomen een anekdote over zijn eerste Boekenbal. Hij had voor het feest een pak geleend, waarvan hij niet wist dat de gulp kapot was. „Het was een geweldig feest, maar ik liep wel de hele avond met een open gulp rond”, aldus Oomen.

BLØF

In de plaatjesronde haalde Oomen werderom de perfecte score. De categorie was dingen met ‘mat’ in de naam. Van matcha, een thee uit Japan, tot Matthieu van der Poel en van matador tot matroos, Oomen wist ze allemaal te benoemen. Daarmee behaalde hij een uitstekende positie voor de laatste ronde. Hij stond op dat moment op bijna 400 punten.

Het eerste fragment was het nummer Zoutelande van de band BLØF. Op de vraag van Freriks of Oomen die muziek kan waarderen, antwoordde hij: ,,Het is geen muziek waar ik even lekker voor ga zitten. Maar het is volgens mij ook meer muziek voor in de auto en ik heb geen rijbewijs.”

Elfstedentocht vanuit het zolderraam

Het laatste fragment was voor Oomen zelf. Wist de schrijver genoeg van voetballer Diego Maradonna? Jazeker, hij wist zelfs de bijnaam van de voetballer te noemen: Pluisje. Alleen zijn cocaïne en handsbal wist hij niet te noemen, maar zijn voorsprong was zo groot dat het niet meer uitmaakte.

De barrage was heel spannend, maar uiteindelijk wist Loes Reijmer weer aan het langste eind te trekken. Woensdag is Youtube-kok Nick Toer de nieuwe uitdager van Reijmer en Oomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu