Spoiler alert! Joost Oomen was ooit verliefd op een koe (Klaartje) en wist het meeste van Shakespeare. Pakte hij maandag de winst in De Slimste Mens?

Joost Oomen, literair talent van dit jaar en voormalig stadsdichter van Groningen, werd maandagavond de ‘slimste van de dag’ in de populaire tv-quiz De Slimste Mens.

Joost Oomen doet mee in De Slimste Mens.

Joost Oomen doet mee in De Slimste Mens.

Oomen nam het op tegen journalist Loes Reijmer en Amerika-kenner en politicoloog Raymond Mens, die hij met een score van 285 seconden achter zich liet.

‘Ik ben een heel klein kurkje’

In de eerste ronde kreeg Oomen een vraag over poëzie die hij goed beantwoordde. ,,Ik ben blij dat ik deze vraag wist!”

Of hij een K-U-T-strofe wilde declameren uit een van zijn eerste gedichten, vroeg quizleider Philip Freriks (Oomen zou zijn meest vroege werk kut-poëzie noemen).

,,Nou dat weet ik echt niet meer hoor!”, zei Oomen, om meteen daarna los te gaan:

Ik ben een heel klein kurkje

Je moet me redden

Ik heb een wenkbrauw van zout

Ik mag me niet bewegen anders valt mijn wenkbrauw van mijn hoofd

Je moet me redden…

Freriks: ,,Ja… Mooi”.

Verliefd op een koe

Na een vraag over een verkiezingsposter van de PSP uit 1971, die een koe en een blote vrouw toonde, deed Oomen uit de doeken dat hij als klein jongetje verliefd was op een koe, Klaartje, die hij altijd zag vanuit het badkamerraam. Het was een liefde op afstand en pas nadat zijn moeder uitlegde dat de boer ook van zijn koeien hield, alleen niet op die manier, ebde de liefde langzaam weg.

Elfstedentocht vanuit het zolderraam

Dat profiteroles in gewoon Nederlands slagroomsoesjes zijn wist Oomen niet, en van Ado Den Haag wist hij ook niet zoveel, maar zijn kennis van Shakespeare en Sesamstraat oversteeg die van Reijmer en Mens.

Na de spelrondes ‘open deur’ en ‘de puzzel’ (,,Karel Appel had een hele mooie snor, pas!’’ en ,,Karpet? Wat is karpet? Pas!”), stond Oomen even achter met 111 seconden, maar in de ronde erna wist hij allerlei muziekgenres in sneltreinvaart op te noemen. Bovendien wist hij, omdat hij als jongen vanuit zijn zolderraam naar de Elfstedentocht kon kijken, de Bonkevaart te noemen bij een filmfragment met Henk Angenent. En daarmee mocht hij zich, in de woorden van Freriks, ,,tot de slimste van de dag dichten”.

Loes Reijmer doet dinsdag ook weer mee, Raymond Mens viel af.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu