Spoiler alert! Maakte Bram Douwes in De Slimste Mens korte metten met Marc-Marie Huijbregts en VVD-kamerlid Zohair El Yassini?

Toegegeven, zijn debuut donderdagavond in tv-quiz De Slimste Mens was geen hoogvlieger. Maar journalist Bram Douwes uit Groningen nam vrijdagavond revanche en werd zowaar dagwinnaar.

Bram Douwes in de stoel van tv-quiz De Slimste Mens.

Bram Douwes in de stoel van tv-quiz De Slimste Mens. Foto: Eigen foto

In de finale stuurde VVD-kamerlid Zohair El Yassini Marc-Marie Huijbregts naar huis.

Leuke anekdote aan het begin: Bram had Zohair wel eens ontmoet in de wandelgangen van het Tweede Kamergebouw. Het duurde even totdat hij het Kamerlid herkende, want die had nét een dag eerder zijn baard laten scheren.

Een behoorlijk hilarische aflevering vol zijpaden volgde.

Douwes was redelijk spraakzaam in de eerste ronde, maar dat pakte niet altijd even goed uit. ,,Bij jou is het eigenlijk gewoon drijfzand”, reageerde Marc-Marie op het relaas van Bram over het toneelstuk Lanseloet van Denemerken . Volgens Bram - oud-student Nederlands - de Nederlandse Shakespeare, maar waarom? Hij kon het maar niet goed onder woorden brengen.

Louis van Gaal en #metoo

Van Rossem zat met gefronste ogen toe te kijken. Gaf zelfs een lel op de bel toen het van de Cola Light-knop van Trump ineens over de #metoo-knop ging. De Groninger pakte daarna zowaar 90 punten in ronde 1.

In de tweede Open Deur-ronde koos Bram voor Eloise van Oranje. Maar over Flamenco moest hij de meeste antwoorden schuldig blijven. Opvallendste bijdrage in die ronde was nog de uitspraak van Louis van Gaal voorafgaand aan zijn opdracht over Adam en Eva. ,,De kans dat ik ooit nog met trainingspak aan doe, is niet zo groot.” Inmiddels weten we beter.

En die Bijbel kopte Bram er even in. Met 145 seconden stond hij tweede, onder Marc-Marie met 173 pegels. Ook de puzzelronde kopte Bram er zonder moeite in, terwijl zijn directe tegenstander Marc-Marie daar langer over nadacht. Bram nam met 255 seconden de koppositie over.

Avatar en Ilse DeLange

En dan die acht foto’s in de galerijronde. Het raden van olympische stadions. Niet de makkelijkste vraag. Zohair sprintte even naar plek 1 met 290 seconden, met een schamele vier punten meer dan Douwes. Oei.

In de laatste ronde gaf Bram met zijn slotantwoord over College Tour met Ilse DeLange nog een flinke boost . Op kop met 373 seconden. Zijn opgave over de film Avatar leverde nog een leuke bonus op. Gelukt. Douwes was dagwinnaar met 425 seconden.

Maandag nemen Douwes en El Yassini het in de kennisquiz van KRO/NCRV op tegen De Lees!-ambassadeur Lidewijde Paris.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu