Sponsors nog een keer in de beugels voor drafbaan in Stadspark Groningen: allerlaatste koers kan doorgaan

Sponsors zijn in de bres gesprongen voor de waarschijnlijk allerlaatste koers op de Groningse drafbaan. Foto: Bas Huybers

Sponsors hebben de knip getrokken om de laatste koersdag van het seizoen en mogelijk de allerlaatste ooit op de Groningse drafbaan te redden. Geldgebrek dreigde het evenement op 18 oktober te nekken.

Het bestuur van de Koninklijke Harddraverij & Ren Vereniging Groningen had de laatste ‘meeting’ van het jaar deze week al officieel geannuleerd bij de landelijke drafsportkoepel NDR. Dankzij een spontane actie van vrienden van de bedreigde drafbaan blijft het evenement echter toch op de agenda.

Zonder publiek geen inkomsten voor koersorganisatie

Vanwege corona moet de KHRV al het hele seizoen koersen zonder publiek in het Groningse Stadspark. Aanvankelijk waren nog (gratis) genodigden toegestaan, maar sinds de laatste aanscherping van de regels is ook dat taboe. Na drie meetings is het geld op en krijgt de vereniging het prijzengeld en de jury- en organisatiekosten niet meer gefinancierd.

Het bestuur wilde de meeting daarom uitstellen tot 22 november in de hoop dat er dan wel weer betalende bezoekers zijn toegestaan. Vrienden van de drafbaan zagen daar echter geen heil in en spoorden de vaste sponsoren aan om nog een keer de knip te trekken. ,,Niet één heeft ‘nee’ gezegd, ook al mogen we ook hen niet toelaten tot de baan’’, zegt KHRV-adviseur Kees de Bock.

‘Hartverwarmende steun’ redt laatste koers

Dankzij die ‘hartverwarmende steun’ kan het programma op 18 oktober volgens De Bock alsnog doorgaan zoals gepland, met acht races en een gelegenheidskoers voor amateurs en oud-pikeurs. ,,Dat is normaliter een van de gezelligste happenings van het jaar, waar deelnemers heel lang naar toeleven. Dat kónden we niet afzeggen.’’

Zoals het nu lijkt is de komende meeting meteen de laatste in de bijna 100-jarige geschiedenis van de drafbaan. De gemeente heeft de KHRV de huur met ingang van komend jaar opgezegd. De baan zou de plannen in de weg staan om het terrein in het Stadspark om te bouwen tot een van de belangrijkste pop- en festivallocaties van het land.

Drafbaan houdt hoop op respijt van gemeente

Toch geeft de vereniging de strijd nog niet definitief op. Het KHRV-bestuur hoopt komend jaar toch nog door te kunnen koersen en wil daarover in gesprek met sportwethouder Inge Jongman. Die gaf eerder aan dat de vereniging misschien nog een halfjaar respijt kan krijgen tot de eerste schop daadwerkelijk de grond in gaat. Ondertussen beraadt de KHRV zich op de mogelijkheden om de sluiting nog via de rechter af te wenden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu