'Spookambtenaar' Groningen verbiedt winkeliers op hun stoeltje voor de deur te zitten

Winkeliers in de binnenstad van Groningen hebben bezoek gehad van een meneer die hen sommeerde hun bankjes en stoeltjes voor de zaak te verwijderen.

De Folkingestraat in Groningen.

De Folkingestraat in Groningen. Foto: Corné Sparidaens

,,Uw stoeltjes moeten naar binnen, er moeten zo weinig mogelijk mensen op straat zijn’’, sprak hij tegen Michel Veenstra van Klinkhamer Antiek in de Folkingestraat die ondertussen zag hoe zijn buurman - die een kapsalon drijft - het bankje voor de deur naar binnen sjouwde.

De meneer in burger maakte zich kenbaar als veiligheidscoördinator van de gemeente. Hij had een notitieboekje bij zich waarin hij aantekeningen maakte.

‘Ik wist van niks’

Het gebeurde woensdagochtend. De nieuwste coronamaatregelen waren weliswaar aangekondigd, maar nog niet van kracht. ,,What the f*ck, wat gebeurt hier?’’, dacht Veenstra. ,,Ik zat daar met een vriend voor de deur, het was mooi weer. Ik wist van niks. We hadden geen brief gehad, niets.’’

Hij zag de ambtenaar bij andere winkeliers in zijn straat naar binnen gaan en besloot later op de dag even te bellen met de gemeente, afdeling Ruimtelijke Ordening.

Camerabeelden

Daar waren al meer telefoontjes van ondernemers binnen gekomen. De gemeente beloofde te informeren bij de collega’s van handhaving en belde even later terug: niemand wist van een ambtenaar die toezag op stoeltjes en bankjes voor winkels. ,,Het gebeurt wel vaker dat iemand zich voordoet als handhaver of ambtenaar’’, kreeg Veenstra te horen.

Een spookambtenaar, meenden hij en collega-winkeliers, waarop ze hun stoeltjes en bankjes weer naar buiten droegen. Meerdere winkels hebben camerabeelden van de zogenaamde ambtenaar en in elk geval een van hen bracht de politie op de hoogte. Politiewoordvoerder Paul Heidanus bevestigt dat en zegt dat het om een gemeenteambtenaar gaat die gewoon zijn werk heeft gedaan.

Gemeente: ‘Stoeltje is een vorm van terras’

Navraag bij de afdeling voorlichting van de gemeente Groningen levert hetzelfde verhaal als dat van de politie. ,,Dit berust allemaal op een misverstand’’, zegt woordvoerder Natascha van ‘t Hooft. ,,Er is geen sprake van een spookambtenaar. Een stoeltje of een bankje voor de deur mag niet, want het is een vorm van terras.’’

De winkeliers in de Folkingestraat zuchten. Ze snappen dat er vanwege corona andere regels gelden, maar ze begrijpen niet dat na de fietsen en de uitstallingen nu ook hun eigen stoeltje op de stoep bijdraagt aan de verspreiding van corona.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu