Spoorlijn naar Stadskanaal lijkt verder weg dan ooit

Foto: Pixabay/HypnoArt

De nieuwe treinverbinding voor dagelijks personenvervoer tussen Veendam en Stadskanaal is verder weg dan ooit. Partijen houden elkaar in de greep.

Het provinciebestuur windt er geen doekjes om. Het doortrekken van de spoorlijn is met de huidige en beoogde betrokkenheid van ProRail, museumspoorlijn STAR, Arriva, gemeenten en provincie zo complex dat de Knoalsters voor de treinverbinding met Stad moeten vrezen.

Geen prioriteit

,,ProRail, de beheerder van het Nederlandse spoor, heeft grote landelijke opgaven’’, zegt vervoersgedeputeerde Fleur Gräper (D66). Een kleine regionale lijn nieuw leven inblazen heeft voor ProRail op dit moment geen prioriteit, zo liet zij doorschemeren. Daar komt bij dat de STAR eigenaar is van het spoor tussen Veendam en Musselkanaal. STAR laat zich niet zomaar aan de kant zetten. Arriva aast op het personenvervoer. Vorig week maakte het vervoersbedrijf bekend dat het voor de exploitatie van de spoorlijn Veendam-Stadskanaal geld opzij heeft gezet. ,,Geen fooitje’’, zei Arriva-directeur Anne Hettinga.

Gräper schetste de situatie rond de spoorlijn. ,,Het is een enorme worsteling. Op tafel liggen twintig puzzelstukjes. Die moeten passend en in de juiste volgorde op tafel worden gelegd. Het is pingpongen en al anderhalf jaar een ‘van het kastje naar de muur-verhaal’. Ik ga ervan uit dat dit hét dossier is waar ik me de komende tijd flink op ga storten.’’

68 miljoen

Gräper maakte gisteren met haar collega-bestuurders de balans op van twee jaar provinciebestuur (SP, D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks). Eerder is een bedrag van 68 miljoen euro genoemd om Stadskanaal-Veendam technisch en veilig mogelijk te maken. Ongeveer tien jaar geleden gooide het toenmalige college van Gedeputeerde Staten voor het eerst serieus een balletje op. De vraag was of Stadskanaal vanaf Winschoten over een nieuw tracé via de Pekela’s of via Zuidbroek en Veendam bereikbaar moest zijn. Met het doortrekken van de spoorlijn Veendam-Stadskanaal naar Emmen richting Zwolle zou Oost-Groningen kunnen worden ontsloten.

'Het is al anderhalf jaar een ‘van het kastje naar de muur-verhaal'
Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu