Groninger sportclubs willen snel aan de slag met jeugd na 'coronapauze' 

Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Vanaf vandaag mogen kinderen tot 18 jaar weer buiten sporten. Na anderhalve maand ‘coronapauze’ willen veel Groningse sportclubs hun jeugdtrainingen zo snel mogelijk hervatten.

In de hele provincie kijken verenigingen en gemeenten nu hoe dat moet. Alleen al in de gemeente Groningen hebben zich inmiddels vijftig clubs gemeld die de jeugdtrainingen weer willen opstarten.

Dertig daarvan hebben concrete plannen om al vandaag te beginnen of uiterlijk na de schoolvakanties, zegt directeur Marijke Gelling van Sport050, de dienst die de gemeentelijke sportparken beheert. Zij verwacht dat de eerste clubs al donderdag toestemming krijgen,

,,Er zal nog niet meteen volle bak getraind worden, maar we maken in ieder geval een flinke start’’, aldus Gelling. Zij schat in dat binnen twee weken op alle sportparken weer volop jeugd in beweging is. Nu de volwassen sport nog stil ligt, kijkt Sport050 of ook scholen en binnensportclubs (nog niet vrijgegeven) de vrije uren kunnen benutten.

Verenigingen moeten zich wel houden aan strikte regels om het risico te beperken. Zo mogen ouders niet bij de velden komen, kunnen kleedkamers en douches niet worden gebruikt en toiletgebouwen slechts ‘minimaal’. Bovendien geldt voor jeugdleden van 12 tot 18 jaar de anderhalve meter-regel. Clubs moeten zelf toezien op de naleving.

Gemeenten kúnnen trainingen beëindigen of hun toestemming zelfs intrekken als zij constateren dat de hand met de regels wordt gelicht, zegt Gelling. ,,Maar wij gaan nu niet meteen in de controlestand. We willen eerst kijken of het lúkt. Dit vraagt wel even wat van clubs om ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd.’’

Handhaving zal volgens Gelling veel extra inzet van vrijwilligers vergen. ,,En dan niet alleen van trainers/begeleiders op het veld. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de ouders. Wat moeten die doen als hun kind een uurtje aan het sporten is? En hoe houden clubs ouders op afstand? Dat is normaal vaak al lastig.’’

Voor sportactiviteiten op straat of andere publieke ruimtes volgen nog nadere regels. De veiligheidsregio’s praten dinsdagavond landelijk aan richtlijnen voor bijvoorbeeld de Cruyff Courts of jeugd-roeitrainingen op openbaar vaarwater.

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen verwacht dat donderdag een nieuwe noodverordening kan worden vastgesteld. Dat biedt een juridisch kader om de regels voor jeugdactiviteiten op zowel de sportvelden als in de publieke ruimte te kunnen handhaven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu