Sprookjesvilla Oosterhouw in Leens is verkocht en wordt 'gewoon' een huis

Oosterhouw. Foto Rink Hof

Sprookjesvilla Oosterhouw heeft een nieuwe eigenaar. Niet langer een creatieve broedplaats maar gewoon een huis voor een stel uit de stad Groningen.

De huidige eigenaar Christiaan Klasema staat vierkant achter zijn besluit. Na een kijkdag met zo’n tachtig belangstellenden ontving hij tien serieuze biedingen. „Ik denk dat het tijd is voor jonge mensen. Daar heeft de villa baat bij: bewoners die Oosterhouw tot een eigen huis kunnen maken en hier jarenlang willen blijven wonen.”

Hij vermoedt dat de kopers uiteindelijk wel plannen hebben om de deuren ook voor publiek te openen, maar op hun eigen manier en pas nadat ze gewend zijn aan hun nieuwe huis. In oktober moet Klasema afscheid nemen van Oosterhouw. „Dan kunnen de nieuwe bewoners nog van de herfst genieten en zich klaarmaken voor de winter in Leens.”

Klasema wilde niet vertellen hoeveel het stel uiteindelijk voor Oosterhouw heeft betaald, alleen dat het meer was dan de vraagprijs. Oosterhouw stond voor 6 ton te koop. Eerder zei Klasema tegen deze krant dat hij niet voor de hoofdprijs ging.

Wilbert van de Kamp ziet avontuur Oosterhouw als inspiratie voor nieuw plan

Sociaal ondernemer Wilbert van de Kamp zette samen met andere betrokkenen een crowdfundingsactie op poten om de negentiende-eeuwse buitenplaats te kopen. Niet omdat hij er zelf graag wil wonen, maar om ervoor te zorgen dat Oosterhouw toegankelijk blijft voor het publiek.

„Het gaat niet om mij, maar om iets veel groters. Zulke panden moet je openstellen, en dat kan alleen door beheer en bezieling, niet door private bewoning. Dat laatste is voor heel veel mensen ook nog eens niet mogelijk: alleen met diepe zakken kan je zo’n pand kopen.”

Hij leverde samen met een groep prominente Groningers en honderden mensen die zich inschreven via de website redoosterhouw.nl een plan in en deed een bod, maar Klasema koos uiteindelijk voor andere bieders.

Van de Kamp is inmiddels bezig met het opzetten van een stichting om erfgoed in Groningen te redden en soortgelijke karakteristieke plekken om te toveren tot toekomstbestendige trekpleisters. „Na het Pepergasthuis in de stad is Oosterhouw een volgend huis dat helaas in private handen valt. Met wat we hier hebben geleerd kunnen we dat in een volgende situatie voorkomen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu