Wappies, klimaatdrammers, gele hesjes, wokies: raakt Nederland steeds meer verdeeld? Leer meer over polarisatie bij de publieksacademie van RUG en DvhN

Demonstratie op de drafbaan in Groningen tegen coronamaatregelen. Foto: archief/Peter Wassing

Corona, klimaat, zwarte piet, inkomensongelijkheid, Europa, migratie. De tegenstellingen in de samenleving lijken steeds groter te worden. Maar is dat echt zo? En hoe ontstaat tweedeling eigenlijk?

De eerste editie van de Publieksacademie Sociale Wetenschappen, een nieuwe samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en Dagblad van het Noorden, gaat over polarisatie. Psycholoog Tom Postmes en socioloog Andreas Flache vertellen over wat er gebeurt in onze maatschappij, of Nederland echt zo verdeeld is als het soms lijkt, en wat je kunt doen om mensen weer bij elkaar te krijgen.

Massagedrag en algoritmes van sociale media

Hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes doet onderzoek naar maatschappelijk ongenoegen, onrust en protest. Hij is gespecialiseerd in in groeps- en massagedrag: hoe ontwikkelt zich uit het gedrag van individuen een collectief?

Andreas Flache is hoogleraar sociologie die gespecialiseerd is in (digitale) sociale netwerken en sociale integratie. Wat is bijvoorbeeld de invloed van de algoritmes van sociale media op ons wereldbeeld en ons gedrag?

Gratis toegang, aanmelden verplicht

De avond over polarisatie is op dinsdag 10 mei om 19:30u in Forum Groningen. Toegang is gratis, aanmelden is verplicht en kan via rug.nl/gmw/publieksacademie of dit formulier . Wie vragen heeft voor de sprekers kan ze vooraf sturen naar: publieksacademie-sw@rug.nl.

De Publieksacademie Sociale Wetenschappen is een nieuw initiatief van Dagblad van het Noorden en de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van Rijksuniversiteit Groningen. Volgende edities zullen gaan over onder meer opvoedingsproblemen, duurzaam gedrag, en psychische labels.

Nieuws

menu