Staat draait op voor versterking 1588 'veilige' huizen

Minister Eric Wiebes (rechts) krijgt maandag het adviesrapport van voorziitter Co Verdaas van de Mijnraad.

De Staat moet een 325 miljoen euro extra uittrekken om 1588 gebouwen in Groningen te versterken. Oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil – verenigd in de NAM – betalen die rekening niet, omdat de gebouwen officieel als ‘veilig’ zijn bestempeld.

Dat is waarschijnlijk de uitkomst van een extra ministerraad over de versterkingsoperatie in Groningen, zo bevestigen ingewijden aan deze krant.

Burgemeester Appingedam blij

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Appingedam is blij dat de aanpakk van de 1588 woningen overeind is gehouden. ,,De regio heeft zich sterk gemaakt voor het doorgaan van deze groep woningen, omdat bij de inwoners verwachtingen zijn gewekt. Gelukkig komt er nu meer

duidelijkheid voor deze inwoners die al te lang in onzekerheid hebben verkeerd."

De NAM erkent geen aansprakelijkheid voor het verbouwen van woningen die gisteren door de Mijnraad als ‘veilig’ zijn aangemerkt, blijkt nu.
Het gaat om 1588 woningen, waarvoor eerder al een versterkingsadvies is gegeven. Daar zitten 1100 huizen bij van woningcorporaties. Deze huizen staan in Delfzijl, Appingedam, Overschild en Ten Boer.

In de ijskast

Minister Wiebes van Economische Zaken zette de versterking van deze panden dit voorjaar in de ijskast, in afwachting van een rapport van de Mijnraad over de gevolgen van het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Provincie en gemeenten reageerden furieus en dreigden met een rechtszaak.
In het rapport van de Mijnraad – dat gisteren werd gepresenteerd – staat dat 1500 Groningse huizen hoe dan ook onveilig zijn en versterkt moeten worden.

Het grootste deel van de groep met 1588 panden zou volgens de Mijnraad echter veilig zijn: bewoners zouden zelf mogen kiezen of ze hun huis wel of niet willen laten verstevigen.

NAM wil niet betalen

Maar daar nemen Groningse regiobestuurders geen genoegen mee. Zij hebben gisteren bij minister Wiebes erop aangedrongen om al deze panden óók mee te nemen in de versterkingsoperatie. Wiebes wil aan die oproep gehoor geven, maar er hangt wel een prijskaartje aan. De NAM gaat dit deel van de versterking niet betalen. Oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil zijn alleen bereid om mee te betalen aan het versterken van de 1500 onveilige huizen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu