Staatsbosbeheer Groningen hoopt niet op 'Brabantse toestanden' met drugsafval na vondst chemicaliën bij Beerta

Foto: De Vries Media

De politie heeft nog geen spoor van degene die bijtend, zuur chemisch afval stortte bij de Beertsterplas bij Beerta. Staatsbosbeheer is verbijsterd.

Met linten is de plek bij de Beertsterplas afgezet waar donderdag vaten met chemicaliën zijn gestort. De grond wordt afgegraven en gesaneerd. Acht vaten met in totaal 1600 liter bijtende vloeistof waren in het groen gedumpt. De inhoud van een van de vaten lekte weg en heeft zich ingevreten in de bodem. Een ander vat is leeggelopen in een sloot. ,,We hebben veel meegemaakt. Dit nog nooit’’, zegt Rieks van der Wal, hoofd Staatsbosbeheer Groningen.

Naar, zuur spul

Staatsbosbeheer is met de gemeente Oldambt eigenaar van het terrein bij Beerta. ,,Het is verschrikkelijk naar en vooral ook zuur spul. Niet alleen de impact op de natuur is groot. De Beertsterplas is een geliefd recreatiegebied. Stel dat iemand het op zich had gekregen. Je moet er niet aan denken.’’

Compleet verrast

Staatsbosbeheer beheert op 11 plekken in de provincie Groningen natuurgebieden. ,,Voor zover bekend is er niet eerder drugsafval gestort. We waren compleet verrast. We maken vaker mee dat er van alles wordt gestort; afval, huisvuil, asbest of de stoffelijke resten van een complete verbouwing. Dit is compleet nieuw’’, zegt Van der Wal.

Want hoewel politie-onderzoek nog moet uitwijzen welke stoffen er in de vaten zaten. Van der Wal heeft zeer sterk het vermoeden dat het gaat om synthetisch drugsafval. ,,Het blijft gissen natuurlijk. Alles wijst daarop. Brabant komt een stuk dichterbij.’’ Hij refereert aan de drugsproblematiek waar zijn collega’s daar mee te maken hebben. Het dumpen van drugsafval is al jaren een groot probleem in vooral Noord-Brabant.. ,,Voor ons is het de eerste keer. En ik hoop ook echt dat het een incident blijft. Ik moet er niet aan denken dat wij hier nu ook vaker mee te maken krijgen.’’

Platteland in trek bij drugscriminelen

De politie doet onderzoek naar een auto met aanhanger die in de nacht van woensdag 15 op donderdag 16 april vanuit Winschoten over De Horst naar De Beersterplas is gereden. Vermoedelijk stond het drugslab niet al te ver uit de buurt. Het platteland is in trek bij drugscriminelen.

Drugslaboratoria

Het aantal drugslaboratoria in loodsen, boerderijen en schuren op afgelegen (bedrijfs)terreinen is de afgelopen jaren toegenomen. Eerder dit jaar begon Meld Misdaad Anoniem een campagne die zich richt op de aanpak van drugslaboratoria s in de buitengebieden in de drie Noordelijke provincies. De campagne is een samenwerking van RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum) Noord, het OM, de politie, LTO Noord en elf gemeenten.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu