Staatsbosbeheer en Rijksuniversiteit Groningen openen Lauwersmeertelescoop tijdens Nacht van de Nacht, studenten Sterrenkunde gaan er gebruik van maken

Foto: Rijksuniversiteit Groningen

René Paas, Commissaris van de Koning in Groningen, opent zaterdag de Dark Sky Park Lauwersmeertelescoop tijdens de Nacht van de Nacht. De telescoop is tot stand gekomen dankzij samenwerking tussen de Rijkuniversiteit Groningen en Staatsbosbeheer, met steun van het Gratamafonds.

Studenten van de opleiding Sterrenkunde kunnen de telescoop gebruiken om hun waarneemvaardigheden te versterken. Dat de telescoop in het Nationaal Park Lauwersmeer is gebouwd is geen toeval. Het natuurgebied is een van de laatste plekken in ons land waar het nog écht donker wordt. Op initiatief van de Provincie Groningen en Staatsbosbeheer kreeg het Lauwersmeergebied in 2016 van de International Dark Sky Association het predicaat Dark Sky Park.

Hiermee is het gebied één van de veertig Dark Sky Parken in Europa die worden beschermd tegen lichtvervuiling en waar bezoekers ’s nachts welkom zijn om de duisternis te beleven. Staatsbosbeheer en het Kapteyn Instituut, het onderzoeksinstituut voor sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen, zijn gevraagd om bezoekers te voorzien van informatie over de sterrenhemel, die in het gebied zo uitzonderlijk goed te zien is.

Lichtvervuiling

De Blaauw Sterrenwacht op de Zernike Campus werd te klein voor het groeiende aantal sterrenkundestudenten en het zicht vanuit deze telescoop wordt bovendien belemmerd door de lichtvervuiling van de omgeving. Zodoende ontstond vanuit het Kapteyn Instituut het idee om een op afstand bestuurbare, robotische telescoop in Dark Sky Park Lauwersmeer te plaatsen. Staatsbosbeheer, beheerder van het gebied, werkte mee en met financiële hulp van het Gratamafonds is de telescoop inmiddels klaar voor gebruik.

Rolstoeltoegankelijk

Daarnaast is de telescoop met een door de Provincie Groningen gefinancierd rolstoeltoegankelijk waarneemplatform voorzien zodat ook bezoekers een plek hebben om de sterrenhemel te bekijken. In het Activiteitencentrum Lauwersnest wordt bijzondere aandacht besteed aan de duisternis in het gebied.

Dit jaar vallen de Nacht van de Nacht en de Nacht van het Wad, een initiatief van Donkerte van de Wadden, beide op 30 oktober. Samen bieden zij bezoekers een programma aan van donkerteactiviteiten in Nationaal Park Lauwersmeer.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu