Staatssecretaris Keijzer: 'Geen mobiel bereik in Termunten? Bel met een vaste lijn'

Volgens staatssecretaris Mona Keijzer is 112 ook in Termunten en Termunterzijl met de mobiele telefoon bereikbaar. de ervaringen van inwoners zijn anders. Foto: Archief DVHN/Jacqueline de Haas

Geen mobiel bereik in Termunten of omgeving? Bel met een vaste lijn. Dat advies geeft staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken na schriftelijke vragen van de CDA-kamerleden Anne Kuik en Joba van den Berg.

De kamerleden stelden schriftelijke vragen over de witte vlek die Termunten en omgeving is, volgens bewoners. Ze klagen bij voortduring over een matig tot slecht bereik. Eerder stelde ook PvdA-kamerlid William Moorlag vragen over het mobiele bereik in deze regio.

112 niet bereikbaar volgens bewoners

Volgens de CDA'ers zou het mobile telefoonbereik in Termunten en Termunterzijl zo slecht zijn , dat inwoners, bedrijven, thuiszorgmedewerkers en alarmnummer 112 vaak niet bereikbaar zijn.

Keijzer weet daar niets van ,,Ook bij Agentschap Telecom zijn hierover geen meldingen bekend." Zij wijst er op dat de overheid mensen adviseert om een vaste lijn aan te houden als er onverhoopt geen mobiel bereik is om 112 te bellen.

Netwerk sinds 2016 eerder beter dan slechter

Bij een test met 112-oproepen in 2016 in de grensstreek tussen Ter Apel en Delfzijl lag het percentage geslaagde oproepen op 99.5. Het Agentschap Telecom heeft sindsdien geen nieuwe tests meer uitgevoerd. Keijzer en het Agentschap gaan er vanuit dat het mobiele bereik door de inzet van lagere frequentiebanden en nieuwe netwerktechnieken eerder is verbeterd dan verslechterd.

Netwerkaanbieder bouwt extra opstelpunt

De staatssecretaris beaamt dat het bereik in Termunten en Termunterzijl slechter kan zijn door de geografische ligging. Ze heeft met de gemeente Delfzijl overleg gevoerd over de bereikbaarheid. Een netwerkaanbieder zou inmiddels bereid zijn om via een antenne-opstelpunt het bereik in deze plaatsen te verbeteren.

De volledige beantwoording van de kamervragen is hier te lezen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu