Staatssecretaris Van Ooijen (VWS) wil uitleg van zorgverzekeraars over beleggingen in fastfood. 'Dit roept allerlei vragen op'

Je eten in de auto afhalen bij de McDonald's nam een vlucht vanwege corona. Foto: Marcel Jurian de Jong

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) roept zorgverzekeraars ter verantwoording vanwege hun beleggingen in fastfood. Dat doet hij na publicaties deze week in Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Daaruit bleek dat zorgverzekeraars een deel van hun vermogen beleggen in fastfood.

,,Ik moet zeggen dat dit wel allerlei vragen bij mij oproept”, zegt Van Ooijen. ,,Wij zitten samen met zorgverzekeraars aan tafel bij het preventieakkoord, waar we dezelfde doelen nastreven. We willen ons inzetten voor een gezonde generatie.”

Van Ooijen benadrukt in zijn reactie dat zorgverzekeraars als private partijen over hun eigen beleggingsbeleid gaan. ,,Maar dit neemt niet weg dat verantwoord beleggen ook voor zorgverzekeraars van belang is. Daarom zal ik hierover ook met de zorgverzekeraars in gesprek gaan.”

‘Overload aan verleidingen’

Van Ooijen zegt dat het hem ,,niet gaat om het verbieden van ongezonde producten”. Wel kondigde hij vorige maand aan om nieuwe wettelijke maatregelen te verkennen voor minder fastfoodketens in de buurt van bijvoorbeeld scholen. Daar vragen onder meer een aantal grote gemeentes om. ,,Ik wil een beetje tegenwicht beiden aan die enorme overload aan verleidingen. De balans is echt zoek.”

Wat D66-Kamerlid Wieke Paulusma betreft, kan de tegenstelling niet groter. ,,Zorgverzekeraar steken veel tijd en energie in preventie en leefstijlprogramma’s. Ondertussen investeren ze in fastfoodketens. Dat is dweilen met de kraan open.” Ze licht toe dat iedereen er belang bij heeft om zo lang mogelijk gezond te blijven. ,,Daar zouden investeringen dan ook op gericht moeten zijn. Ik roep verzekeraars op nog eens goed te kijken naar hun beleggingen en hier transparant over te zijn.”

Zorgverzekeraars VGZ en Menzis publiceren op hun site overzichten van de volledige eigen beleggingsportefeuilles. Zilveren Kruis en CZ doen dat niet. CZ heeft na onze publicaties wel aangegeven de eigen beleggingen in fastfood te ‘heroverwegen’. Zilveren Kruis gaat minder ver en geeft aan dat ,,bij het volgende herijkmoment van onze beleggingen fastfood en onze invloed daarop zeker onderwerp van gesprek zal zijn”.

Nieuws

menu