Staatssecretaris Van der Burg over Ter Apel: ik snap dat de maat vol is voor COA en Rode Kruis

Rode Kruis: onmenselijke situatie asielzoekers tenten Ter Apel ANP

StaatssecretarisEric van der Burg erkent dat de opvang van asielzoekers in tenten in Ter Apel eigenlijk niet zou moeten, ”en ik snap goed dat voor medewerkers van het COA en het Rode Kruis in Ter Apel de maat vol is”.

Dat laat de staatssecretaris van Asiel weten na scherpe kritiek van het Rode Kruis. De hulporganisatie sprak van een ‘onmenselijke en onhoudbare situatie’ in het aanmeldcentrum, waar mensen van woensdag tot donderdag vijftien uur achtereen zonder voedsel en water zouden hebben gezeten.

,,Het AZC in Ter Apel loopt over en de inzet van tenten is absoluut geen wenselijke situatie of oplossing voor dit probleem”, laat Van der Burg weten. ,,Dit is niet de asielopvang zoals wij die in Nederland willen vormgeven.”

Betere spreiding

Hij zegt met het Rode Kruis en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in overleg te zijn over een oplossing voor de komende dagen, al is hij volgens een woordvoerder vooralsnog niet naar Ter Apel gegaan om de situatie met eigen ogen te bekijken. Hij zegt het Rode Kruis wel ‘erg dankbaar’te zijn voor de hulp.

,,Er is dringend betere spreiding van de druk op de asielopvang nodig door Nederland. Ik doe daarvoor een beroep op alle gemeentes om verantwoordelijkheid te nemen voor de opgave waar we samen voor staan.”

Het systeem is verstopt, merkt Van der Burg op. Vooral doordat een derde van de plaatsen in de asielopvang momenteel gevuld is met mensen die een verblijfsvergunning hebben, en dus eigenlijk de opvang zouden moeten kunnen verlaten.

Volgens de bewindsman moeten mensen die de asielprocedure hebben doorlopen en in Nederland mogen blijven, kunnen doorstromen naar huisvesting in de gemeenten. ,,Niet alleen om de druk op de asielopvang te verlichten, maar ook voor hun integratie.”

Nieuws

Meest gelezen

menu