Staatssecretaris staat zeehondenopvang Termunten en Terschelling toe

FOTO ARCHIEF DVHN

Zieke zeehonden mogen vanaf nu ook door twee stichtingen in Termunten en Terschelling opgevangen worden. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Van Dam heeft de beide zeehondenopvangen een vergunning verleend. Tot nu toe mag alleen zeehondencrèche Pieterburen zieke of verzwakte zeehonden opvangen.

Verschillende opvattingen
De staatssecretaris kwam tot dit besluit omdat er verschillende opvattingen bestaan over de opvang van zeehonden. De vrijwilligers van Zeehondenopvang Eemsdelta en de stichting op Terschelling, gesteund door Lenie ’t Hart, vinden dat de professionals in Pieterburen zeehonden niet snel genoeg opvangen en te snel weer uitzetten.

’t Hart, die ooit de crèche in Pieterburen oprichtte, vertrok daar toen ze enkele jaren geleden over het opvangbeleid ruzie kreeg met directeur Niek Kuizenga. Kuizenga meent juist dat zeehonden vroeger te vaak en te snel werden opgevangen.

Onderzoek
Staatssecretaris Van Dam wil wetenschappelijk onderzoek laten doen naar de vraag wanneer verzwakte zeehonden opgevangen zouden moeten worden, hoe die opvang eruit moet zien en hoe lang die moet duren. De resultaten van dat onderzoek moeten op 1 juli 2017 bekend zijn. Tot die tijd krijgen Termunten en Terschelling toestemming om zieke zeehonden op te vangen, al is daarmee niet gezegd dat die vergunning na 30 juni volgend jaar nog geldig is.

De zeehondencrèche in Pieterburen spreekt in een reactie van ‘een zwarte dag voor de zeehond’. Volgens Pieterburen slaat de staatssecretaris met het verlenen van de vergunning adviezen van onder meer natuurorganisaties, provincies en zijn eigen ambtenaren in de wind. Vijf natuurorganisaties schreven in januari een brief aan Van Dam waarin ze hem vroegen geen toestemming te geven aan andere zeehondenopvangen.

Pieterburen begrijpt niet waarom de vergunning nu al verleend wordt, terwijl het onderzoek nog moet plaatsvinden. Dat het onderzoek er komt, vindt de crèche wel een goede zaak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu