Staatstoezicht op de Mijnen: 'Voorkom onnodig versterken woningen in aardbevingsgebied'

Versterking in Appingedam in 2018. Foto: Archief DvhN

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zegt dat in het bevingsgebied volgens de nieuwste inzichten minder huizen hoeven te worden versterkt.

Volgens Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van het SodM, wordt Groningen door de versnelde afbouw van de gaswinning veiliger en is er minder instortingsgevaar.

De ‘waakhond’ die de gevolgen van de gaswinning in de peiling houdt, schrijft dat in een brief aan de regio. Daarmee volgt het SodM minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.

Bouwcapaciteit

Het SodM vindt dat bij onnodige versterkingen de beperkte bouwcapaciteit ten onrechte wordt aangewend. ,,Daardoor zijn huizen die wel versterkt moeten worden niet of te laat aan de beurt. Onnodig versterken gaat ten koste van huizen die daadwerkelijk onveilig zijn en moeten worden aangepakt’’, zegt Kockelkoren.

Volgens het SodM blijkt uit nieuwe praktijktesten, dat muren in veel gevallen beter bestand zijn tegen grondbewegingen dan in huidige beoordelingen wordt verondersteld.

Veiligheidsdiscussie

Het Groninger Gasberaad vindt de veiligheidsdiscussie, die gaat over de kans op een zware beving en de mogelijkheid om tijdig het pand te kunnen verlaten, te beperkt. ,,Er zijn nog steeds duizend schademeldingen per week. De bevingen hebben veel huizen verzwakt. Woningen moeten worden bekeken en verstevigd. Het rijk moet schade en versterking combineren. De oliemaatschappijen en het rijk moeten de problemen oplossen voordat ze het gebied verlaten’’, zegt Susan Top van het Groninger Gasberaad.

Volgens Top zet het SodM met zijn kijk op het veiliger maken van Groningen zijn geloofwaardigheid op het spel.

Nieuws

Meest gelezen

menu