Stad Groningen blijft hoog in vertragingsmeter

File. FOTO ARCHIEF DVHN / ANP ANP

De stad Groningen staat nog steeds hoog in de lijst van steden met veel verkeersvertraging. Dat blijkt uit de nieuwe ranglijst van TomTom over 2015.

Percentages

De leverancier van autonavigatiesystemen houdt sinds 2008 in tien Nederlandse steden bij of het verkeer een beetje vlot doorrijdt of vastloopt. De vertraging is uitgerekend in percentages van de tijd die een auto in theorie voor een rit nodig heeft en bedraagt in Groningen gemiddeld 22 procent.

Alleen Den Haag had vorig jaar een procentje meer vertraging en staat daardoor op de eerste plek. Vorig jaar deelden beide steden de kop van de ranglijst. Dat doen ze al sinds 2011, af en toe stuivertje wisselend. Groningen was de eerste jaren onbetwist koploper en deelde in 2010 de eerste plaats met Amsterdam, dat later naar de derde plek zakte.

Gemiddelden

De ranglijst gaat uit van gemiddelden. Die worden in Groningen gedrukt door een relatief zware ochtendspits, waarin weggebruikers gemiddeld 45 procent extra reistijd voor hun kiezen krijgen. Den Haag haalt dan 43 procent, andere steden rond de 30 procent.

In de avondspits valt Groningen met 39 procent buiten de top-3. Dan staan auto’s in verhouding langer stil in Den Haag (48 procent), Amsterdam (47), Rotterdam (45) en ook Utrecht (47). Die stad komt gemiddeld niet verder dan 16 procent vertraging en de negende plek.

Volgens TomTom nam de verkeersdruk nergens af. De grootste toename werd gemeten in Breda (+2 procent naar 17 procent gemiddeld op plek 7), Utrecht (+2 naar 16) en Almere (+2 naar 13 procent).

Forensen

De drukte in Groningen ontstaat onder meer door het grote aandeel forensen. Dat maakt de druk op de spits groter dan elders. Bovendien zijn de verkeerslichten rond de binnenstad niet op elkaar afgesteld.

TomTom noemt zijn verkeersindex de meest accurate lijst van verkeersopstoppingen in steden. Op de wereldwijde lijst van 295 steden staat Mexico City bovenaan. Daar zijn weggebruikers in de spits bijna tweemaal zo lang onderweg.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu