Stad krijgt nieuwe bevingsproblemen

De stad krijgt door de herindeling met de gemeente Ten Boer met nieuwe aardbevingsproblematiek, zoals psychische problemen en huizensloop te maken.

De gemeenten Groningen en Ten Boer worden in 2019 één gemeente. Ook Haren komt hier mogelijk bij. Ten Boer ligt in het centrum van het aardbevingsgebied en staat aan de vooravond van een omvangrijke versterkingsoperatie waarbij woningen aardbevingsbestendiger worden.

Psychische klachten door bevingen

De bewoners van ruim honderd woningen in Ten Post kregen de afgelopen weken te horen hoe hun huizen worden versterkt. Dit geldt ook voor dertig woningen aan de Fazanthof in Ten Boer. Een deel wordt gesloopt. Hier komt nieuwbouw voor in de plaats. ‘Vanuit de huisartsen in Ten Boer ontvangen wij het signaal dat er een grotere toeloop is van mensen met psychische klachten’, schrijft het college aan de raad.

NAM op stoel van de architect

De stad kreeg nog niet eerder met deze bevingsproblematiek te maken. Ook in de stad is schade door aardbevingen, maar de voornaamste klacht van wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) was tot voor kort de onacceptabele vertraging die bij nieuwbouwprojecten ontstaat. Projectontwikkelaars zijn niet verplicht huizen aardbevingsbestendig te maken, maar als ze dit doen kunnen ze de extra kosten terugkrijgen van de NAM. In de praktijk betekende dit dat de NAM niet zelden op de stoel van de architect ging zitten. Dit zorgde niet alleen voor vertraging, maar hierdoor werd ook de kans op ‘eenheidsworstarchitectuur’ vergroot.

Trefkoel jaar vertraagd

Een voorbeeld is de bouw van woontoren Upsilon op de locatie van de voormalige Trefkoel in Paddepoel. Die liep ruim een jaar vertraging op door onduidelijkheden over aardbevingsbestendige maatregelen. Het appartementencomplex telt 465 appartementen voor studenten en starters op de woningmarkt en werd in juli opgeleverd, maar het had voor de zomer van 2016 klaar kunnen zijn.

2500 woningen versterkt

Volgend jaar worden in het aardbevingsgebied 2500 woningen versterkt. In het meerjarenprogramma van Nationaal Coördinator Hans Alders staat dat er in vijf jaar tijd 22.000 huizen worden onderzocht. Alders richt zich eerst vooral op de versterking van huizen en gebouwen in Loppersum, Appingedam, Ten Post en Overschild.

De gemeente buigt zich woensdagavond over de bevingsproblematiek.

Nieuws

Meest gelezen

menu