Groningen maakt eind aan gedoogzone voor 'car meets', Oldambt kijkt mee  

Beeld van de eerste automeeting in Winschoten, vorige maand: in Groningen zijn liefhebbers van snelle auto's inmiddels niet meer welkom voor zulke verzamelingen. Foto: Team Unknown

Ze waren al uitgeweken naar Winschoten, maar een terugkeer naar de stad zit er ook niet meer in. De gemeente Groningen verbiedt zogeheten ‘car meetings’ van straatracers.

Tot voor kort verzamelden liefhebbers van snelle auto’s zich eens per week massaal aan de Gideonweg aan de zuidoostkant van de stad. De gemeente gedoogde de meets op die plek, na een jarenlang kat en muis spel tussen straatracers en politie. Voorwaarde was wel dat deelnemers zich moesten onthouden van burnouts, drifts en ander gevaarlijk weggedrag, geen overlast mochten veroorzaken en hun afval moesten opruimen.

Soms tot 250 auto’s uit buitenland verzameld op gedoogzone Gideonweg

Dat trok snelheidsduivels tot uit Duitsland en België als een magneet naar de stad. Aan de Gideonweg verzamelden zich soms tot 250 auto’s en duizend deelnemers. Die hielden zich echter vaak niet aan de afspraken. Daarom trapt Groningen nu op de rem met een aanscherping van het samenscholingsverbod in de algemene plaatselijke verordening. Daardoor kan de politie nieuwe meetings nu afbreken op grond van verstoring van de openbare orde.

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van Oldambt bekijkt of dat ook zinvol kan zijn voor Winschoten. Vooralsnog is zij echter niet van plan de meetings te verbieden. Wel heeft zij de organisatoren te verstaan gegeven dat ze formeel vergunning moeten aanvragen. Dat was de vorige twee keer niet het geval.

Vergunning in Winschoten alleen bespreekbaar als overlast is uitgesloten

Nieuwe meets liggen volgens Sikkema nog niet in de planning. Als Oldambt het Groningse verbod niet navolgt, dan is een vergunning alleen bespreekbaar als daarin sluitende afspraken komen om overlast te voorkomen. Bij de laatste meeting leed een boer forse schade doordat deelnemers met hun auto’s over zijn grasland crossten.

Nieuws

Meest gelezen

menu